Maraş Tarhanası tescillendi

Maraş Tarhanası tescillendi

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, şehrin meşhur lezzetlerinden olan Maraş Tarhanası’nın Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillendiğini söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak 2010 yılında Maraş Tarhanası’nın coğrafi işaretini aldıktan sonra AB coğrafi işareti almak için çalışmalara başladı. Çalışmaların sonunda Kahramanmaraş Ticaret Borsası, 2020 yılında AB coğrafi işaretini almak için başvurusunu yaptı. 3 yıl süren inceleme sonunda AB Komisyonu, 16 Ağustos 2023 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde Maraş Tarhanası’nın coğrafi işaretini yayımlayıp askıya çıkardı.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, bir basın toplantısı düzenleyerek 3 aylık askı süresinin ardından Maraş Tarhanası’nın AB tarafından tescillendiğini söyledi.

AB tescilinin tarhananın ihracatını da artıracağına inandığını belirten Narlı, şunları söyledi:

“Maraş Tarhanası’nın AB’den tescil edilmesi bizi gayet mutlu etti. Tabii Türkiye’nin her yerinde tarhana yapılır ama bizim Kahramanmaraş’ın tarhanasını ayırt eden havası, buğdayı, yoğurdu, kekiği, doğal oluşu ve kamıştan yapılmış çiğlere serilmesi. Biliyorsunuz bizim tarhanamızın kendine özgü bir şekli var, hem firik şeklinde yenir, hem kurutularak cips şeklinde yenir. AB coğrafi işaret alması da ürünümüzün dünyada tanınması demektir. Dünyada inşallah bundan sonra Kahramanmaraş’ta üretilen bu tarhanayı yiyecek. Harika bir şeydir, güzel bir besin kaynağıdır Maraş Tarhanası. Ayrıca ninelerimizin de Kurtuluş Savaşı’nda insanların cebine koyduğu ve tok tutucudur.”

Kahramanmaraş’ta kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan Maraş Tarhanası, AB tarafından yayımlanan coğrafi işaret bilgilerine göre Kahramanmaraş sınırları içerisinde üretilmesi gereken tarhananın 100 gramında 370 kalori bulunuyor. Yarma (Dövme), yoğurt, tuz ve kekik ile hazırlanıp sazlıklardan yapılan çığın üzerine incecik bir şekilde serilerek kurutulmaya bırakılan Maraş Tarhanası, tam kurutulmadan firik halinde de tüketilebiliyor. Kalınlığı 1 milimetre ile 3 milimetre arasında değişen ve besleyici özelliği de bulunan Maraş Tarhanası, Avrupa’ya da ihraç ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER