MADO’dan salep ekimi

MADO’dan salep ekimi

Kahramanmaraş’ı dondurmada olduğu gibi salepte de marka şehir yapma yolunda projelerine devam eden MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, salep üreticisine 10 yıl alım garantisi verdiğini ve MADO okullarında eğitim gören öğrencilerin iş sahibi olmaları adına her türlü desteğin sağlanacağını söyledi.

Türkiye'nin simgeleşen lezzetlerinden Maraş dondurmasını bir dünya markası haline getiren MADO, ürettiği salebi de yaklaşık 40 ülkedeki mağazaları aracılığıyla Kahramanmaraş adına katbekat duyurmak için çalışmalarını sürdürüyor.

MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, oluşturduğu çiftlikte, dondurmanın hammaddesi olan keçi sütü ve salep bitkisini yerinde yetiştirirken, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir’in katılımıyla, geleneksel hale gelen salep ekimini gerçekleştirdi.

Kanbur, ayrıca ürettiği salebi, ateşte kaynatarak pişirdi ve misafirlerine eşsiz lezzeti tatma imkanı sağladı.

Dağlarda yetişen salep bitkisinin ovada üretimini gerçekleştiren Kanbur, salebi dünyada popülaritesi yüksek bir içecek haline getirmeyi amaçlıyor. Salep üreticilerine 10 yıl alım garantisi sağlayarak, çiftçiye de desteğini sürdüren Kanbur, aynı zamanda MADO okullarında eğitim gören öğrencilerinde, mezun olduklarında iş sahibi olmaları konusunda etkin adımlar atıyor.

Şehri, dünyaya tanıtmak için mücadele ettiklerini belirten MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “En iyi salebi yetiştirebilmek için mücadele veriyoruz. İl Tarım Müdürümüz Ramazan Bilir ve ekibi de tarım araştırma kapsamında bu işe bilimsel olarak yaklaşıyorlar. Başka illerde de salep var, sadece Kahramanmaraş'ta değil ama en iyi salep bu bölgenin salebi. Dağlardan yabani orkideleri topladım, endemik bitkileri topladım. Basamak basamak ovaya kadar indirdim. Düne kadar dağlarda olan, yetişen şey artık ovada bile yetişir hale geldi. Bir Maraş dondurması yapmak için salebe ihtiyaç var. Salep zaten şifalı bir içecek. Osmanlı döneminde padişahların tercih ettiği bir içecekti. Bizler sosyal sorumluluk olarak herkese ilan ediyoruz. Üretimle alakalı bilgiler bizde hazır. Tarım Müdürlüğü de sizlere destek olacak. Sizler üreteceksiniz, bizler satın alacağız. Biz MADO olarak, salep yetiştiricilerine 10 yıl alım garantisi veriyoruz. Maraş dondurması tüm dünyada tanınır hale geldi. MADO’da bunun sorumluluğunu bildiği için her zaman model olmayı kendilerine görev bildi. Bizim sevdamız Maraş, bizim işimiz Maraş'ı dünyaya anlatmak. Çiftliğimizde ürettiğimiz saleplerin ekimine bu yıl biraz geç başladık ancak, Allah’ın izniyle dikimine arkadaşlarımızla birlikte başladık. Ektik biçtik, salep yapıp içtik. Kahramanmaraş'ta ki Turizm Otelcilik, Ankara'daki Turizm Otelcilik ve İstanbul'daki Turizm Otelcilik okulları bizde. MADO Okulları Projesi’nin baş makamına da eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam Bey'i getirdik. Bizden sonra gelen nesil çırak olarak yetişmiyor artık. Bizde bu okullarda yetiştirmeye çalıştık. MADO’nun yurtdışında 40’a yakın ülkede şubesi var. Bu okullarda ki öğrencilerimizi ustalar eşliğinde yurtdışına gönderiyoruz. Mezun olanları da, Türkiye'deki MADO’larda çalıştırmak için söz veriyorum. Kendilerinin çalıştıracağı küçük dondurma dükkanlarına destek te sağlıyoruz. Hem meslek öğretiyoruz, hem iş sahibi ediyoruz. Bizler bunu sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Bizlerin gayesi, Kahramanmaraş’ın gücüne güç katmak.” sözlerini kaydetti.

Çiftçiye her türlü desteğin verileceğini söyleyen Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, “üretimin ve üreticinin yüzyılı olan projelerden birini uyguluyoruz. Tarımsal üretimin planlamasına yönelik ilk adımları Mehmet Bey başlattı. Sözleşmeli üretimle, çiftçilerin ürününü 10 yıl alım garantisi vererek duyurdu. Bizler kendisine teşekkür ediyoruz. Üretimimizin bereketli olmasını diliyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bizlerde Kahramanmaraş'ta yetiştiricilik yapan, üreticilik yapan çiftçilerimize katkıda bulunacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, bereketli olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER