banner651

MADO'dan iş garantili “Aşçı Çırağı Kursu için işbirliği protokolü” imzaladı

MADO'dan iş garantili “Aşçı Çırağı Kursu için işbirliği protokolü” imzaladı

MADO girişim projelerine bir yenisini daha eklerken, istihdam garantisi sunduğu aşçılık eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı arasında Sosyo-Ekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı protokolü imzalandı.

Dünyanın 40 ülkesindeki mağazalarıyla Türk kültürünü ve yöresel damak tatlarını insanlara sevdirmeye başaran ve etkili çalışmalarıyla Türk bayrağını gittiği her ülkede gururla dalgalandırılan MADO, nitelikli personel yetişmesi adına girişimlerine devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, yine Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı arasında Aşçı Çırağı Kursu için işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında katılımcılar önce okul ortamında ardından ise iş ortamında 3’er ay olmak üzere toplamda 6 ay eğitim görecek. Eğitim gören ve kursu başarıyla bitiren kişilere MADO tarafından istihdam sağlanacak.

MADO’nun proje okulu olan Mado Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen programa, MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Ülke Direktör Yardımcısı Margaret Rehm, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Gaziantep Bölge Müdürü Asuman Tutal, İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Kemal Kösekul, Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Mehmet Gültekin ile ilgililer katıldı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Ülke Direktör Yardımcısı Margaret Rehm, “Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve Mado’ya bu programın düzenlenmesinden ötürü teşekkür ediyorum. Biz ortaklarımızla sosyo-ekonomik güçlendirme ve sürdürülebilir programını hayata geçirmek için bir aradayız. Bu benim Kahramanmaraş’taki ilk seferim ama sizin ününüz sizi geçiyor. Muhteşem dondurmanızı tatma fırsatını buldum. Dondurmanın başkentinde sizlerle olmak benim için ayrı bir mutluluk. Dünya Gıda programı olarak MADO ile işbirliği yapıyor olmak bizim için büyük bir onur. Türkiye Dünya Gıda Programı operasyonları için çok kritik bir rol oynuyor. Türk hükümetinin bize gösterdiği ciddi bir hoşgörünün yanı sıra Türkiye bizim için önemli bir satın alma merkezi. Her yıl Dünya Gıda Programı 130 milyondan fazla insanı besliyor ve bu ürünlerin büyük bir kısmı Türkiye’den geliyor. Özel sektör bizim programımız için çok ciddi bir önemi var. Biz 3 yıl içerisinde 5 bin kişiyi bu program kapsamında mezun etmeyi planlıyoruz. Dünya Gıda Programı Türkiye olarak asıl amacımız istihdama destek olmak ve insanların kendi kendilerine yetebilirliklerini desteklemek.” diye konuştu.

MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, MADO olarak Kahramanmaraş’ın yükü almak ve şehri dünyaya tanıtmak gayesi ile yola çıktıklarını hatırlattı.

Sektörde diplomalı personel sıkıntı olduğunu dile getiren Kanbur, şunları kaydetti:

“Diplomalı ustalara ihtiyaç var. Çünkü artık sahada oynayacak oyuncu kalmadı. Bu program istihdam garantilidir. Bu insanlarımızı yetiştirip dünya pazarına sunacağız. Şu anda 40 ülkede MADO’nun mağazaları var. Bu ne demektir, Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin gastronomi sancaklarını bu ülkelerin kalelerine dikmek demektir. Bizim gayemiz Türkiye’deki geçmişten geleceğe uzanan damak tadını dünya insanlarına tattırmaktır. Buradaki arkadaşlara, çalışanlara iş garantisi veriyoruz. Yeni bir konsept geliştirdim. Yeni konseptte küçük işyerleri yapıyorum. 2 öğrenci geldiği zaman onlara mağaza vereceğim.  Dikkat ederseniz bizim hala önümüzde önlük var. Çünkü bir model olmaya çalışıyoruz. Ben her zaman şunu söylüyorum; birini model alın ve model olun. Bundan sonra artık diplomalı ustalar yetiştireceğiz. Biz devlete yük olmadık, devletin yükünü aldık.”

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Gaziantep Bölge Müdürü Asuman Tutal, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı olarak sosyo-ekonomik güçlendirme ve sürdürülebilirlik programını 15 ilde yürütüyoruz. 15 ilde farklı kurslarımız var. Kahramanmaraş’ta aşçı çıraklığı kursu ile başladık ve çok başarılı bir çalışma oldu. Uygulamalı eğitim sürecimiz İŞKUR ile devam ediyor. Teknik kısımda da Milli Eğitim Bakanlığının meslek liseleri tarafından devam ediyor. Çalışmalarımız 2022’de de devam edecek. Şubat ayında ikinci kursumuza başlıyoruz. Kurslarımız 3 aylık devam ediyor. 3 ay uygulamalı eğitim 3 ayda işbaşı eğitimi yapılıyor. Katılımcılarımızı belirli kriterlere göre seçiyoruz. Bu kapsamda da mezun ettiğimiz ve işbaşı eğitimine başlayacak olan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, “Biz işsizlik sigortası fonundan hatırı sayılır oranda her zaman mesleki eğitime çok büyük kaynak aktarırız. Kahramanmaraş’ta işsizlik yok denecek kadar az. Özellikle biz hem tekstil hem çelik mutfak eşyaları sektöründe Türkiye’de lider ve öncü bir iliz. İşsizlik yok ama bir tarafta da işsizler ordusu var. Biz bunun sebebini kendi çapımızda araştırdığımızda işsizlikten ziyade iş beğenmeme özellikle de beceri gerektirecek eğitimli kişilerde de şunu görüyoruz; kişiler teorik eğitimi almışlar ama pratik eğitimde zayıflar. İşsizliğin en büyük nedenlerinden biri de yeterli donanıma sahip olmamaktan kaynaklandığını görüyoruz. Biz mesleki eğitimi çok önemsiyoruz. Toplam bütçesi 37 milyon 600 bin civarındadır.” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER