Kahramanmaraş’ın Düşman işgalinden Kurtuluşunun 104. yıldönümü

Kahramanmaraş’ın Düşman işgalinden Kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü etkinliklerle kutlandı.

Kahramanmaraş’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümü 6 Şubat depremleri yüzünden kutlanamamıştı. 104. yıldönümü kutlamalarına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

İlk olarak şehrin nişanesi olan kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Tarihi Maraş Kalesi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör tarafından Türk Bayrağı’na takılarak göndere çekilmesiyle başladı.

Trabzon Bulvarındaki etkinliklere geçildi. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ve kurtuluş mücadelesinde şehit olanlar ve deprem şehitleri için dua edilmesinin ardından kentin kurtuluşu ve yeniden inşası temalı kısa film gösterildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın Anadolu’da kurtuluş ve istiklal savaşlarının meşalesini yaktığını hatırlattı.

Tatar, “Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam ve arkadaşlarının destansı kahramanlıkların ve Fransız işgalinden sizlerin kurtuluşu bağımsız ve geleceğe büyük projeleriyle imza atacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin yolunda elbette burada yapılanlar büyük milletimizin şanlı tarihine yerini almıştır ve almaya devam edecektir. Ben de buradan bir kez daha 104 önce sizlerin geleceği için, buranın bekası için yapılan kahramanlıkları buradan yad ediyorum. Sütçü İmamları, onun arkadaşlarını ve tüm kahramanlarımızı buradan bir kez daha yad eder, kendilerine rahmet ve minnet duygularımı ifade etmek istiyorum.” dedi.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, “22 gün, 22 iki gece süren bu mücadelede Maraşlı tek vücut olmuş, işgalcileri yerle bir etmiştir. Bu zafer aynı zamanda Kurtuluş Savaşımızın da ilk kıvılcımı olmuştur. Bu olağanüstü zaferi şehrimize kazandırarak adımızı kahraman yapan Sütçü İmam, Arslan Bey, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe ve ismini sayamadığımız nice kahramanlarımıza ve Maraş halkına destansı mücadelesi ve fedakarlığı için şükranlarımı sunuyor, onların huzurunda eğiliyorum. Nice zorluğu aşarak şanlı kurtuluş mücadelesiyle büyük bir destan yazan atalarımızın bizlere mirası olan 12 Şubat Kurtuluş Bayramı bağımsızlığı milli birliğimizin ve beraberliğimizin adeta mührüdür.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraşlının yazdığı destanın 104’üncü yıldönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Güngör, “Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle bu yılki Kurtuluş Bayramımızı, sevincimize derinden eşlik eden bir hüzünle anıyoruz. Ancak ne depremde kaybettiklerimizi ne de emperyalistlere karşı büyük bir direniş göstererek kazandığımız Kurtuluş Bayramımızı unutmayacağız. 104 yıl önce ecdadımızın “Korkma” diye başlattığı mücadelemiz, bugün “Nice Zorluğu Aşarak” devam edecek.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerin şiir okuduğu etkinlikte, Devlet Tiyatroları tarafından “Kurtuluş Destanı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Program, geçit töreniyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2024, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER