Burada kimse erkeğin yaptığı ekmeği yemiyor

Burada kimse erkeğin yaptığı ekmeği yemiyor

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesinde fırınlar kadınlar tarafından işletiliyor.

İlçeye 50 kilometre uzaklıkta olan ve 3 bin nüfuslu bu Çardak Mahallesinde ekmekler kadın elinden çıkıyor.

Nesilden nesile aktarılan bir Çeçen kültürü olan kadınların yaptığı doğal ekmekler diğer ilçelerden de talep görüyor.

Çardak Mahallesine gelenlerin hediye olarak bile götürdükleri ekmekler sipariş üzerine İstanbul ve Ankara’da gönderiliyor.

Kadınların ekmek egemenliğinin olduğu Çardak Mahallesinde erkeklerin elinden ekmek yenilmiyor. Bu nedenle erkekler geçmiş dönemlerde fırın açarak kadınlara rakip olmak istemiş, ancak mahalleli tarafından ilgi gösterilmeyince kısa zamanda kapatmak zorunda kaldılar.

Tamamına yakınını yıllar önce Çeçenistan'dan göç edenlerin oluşturduğu mahallede topraktan yapılmış odun ateşinin kullanıldığı fırınlar bulunuyor. Un, su, tuz ve doğal maya kullanılarak çeşitli ekmeklerin yapıldığı fırınların en büyük özelliği ise tamamının kadınlar tarafından işletilmesi.

Çardak Mahallesinde fırıncılık yapan Yazgülü Erdoğan, “Bu bizim kendi kültürümüz Çeçen ekmeği. Bizde bunu hep bayanlar yapar. Erkek yaptığı zaman yemezler. Ekmeğimiz çok meşhur her tarafa gidiyor. Bayatlamaz, lezzeti farklı, tuz, doğal maya ve sudan başka hiçbir şey katmayız. Her şey organik elden geçiyor. Hamur yoğurma makinem var, ondan bile yoğurmuyorum. Çünkü hamurun özelliği gidiyor. Erkekler yapamaz, erkeklerin elinden biz hamur işlerini hiç yemeyiz.” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2022, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER