banner675

Ankara Büyükşehir Belediyesinden 25 bin 242 kişiye fide desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesinden 25 bin 242 kişiye fide desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin ardından üreticilere yönelik destekler kapsamında Kahramanmaraş’ta 25 bin 242 kişiye Maraş biberi ve domates fidesi dağıtımı yaptı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından kentte arama kurtarmadan hijyen, gıda gibi birçok konuda vatandaşlara destek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi üreticilere yönelik silaj, sıvı gübre ve sebze fidanı dağıtımı gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

Deprem Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Mustafa Ünsal, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak depremin ardından yaptıkları hizmetler hakkında bilgi verdi.

Depremin hemen sonrasında ekiplerle birlikte Kahramanmaraş’a geldiklerini dile getiren Ünsal, “Arama kurtarma ekiplerimiz Kahramanmaraş'ta 309 insanımızı canlı olarak kurtardık. Koordinasyon merkezimiz içerisinde Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin birimi, daha çok su arızalarını, kanal arızalarını sağlıklı içme suyuna kavuşabilme için Kahramanmaraş halkının epeyce bir çalışma yaptı. 7 bin 5 yüz metreye yakın karar hattını döşedik. Su hattını isale hattını ve onarımını yaptık. Yine Fen İşleri Daire Başkanlığımızın ekipleri yaklaşık 28 araçla Kahramanmaraş valiliğine destek verdi. Bu araçlarımızla enkaz kaldırma çalışmalarında görev yaptı. Yine sağlık çalışmalarımız var, ilaçlama çalışmalarımız yaklaşık 3 bin 500 lokasyonda ilaçlama işleri yaptı. Özellikle arama kurtarmanın sonrasında işte cenazelerden kaynaklanan kokuları ve mikroorganizmaların üremesine engel olmak amaçlı ilaçlamalar yaptılar. Hem yüksek düz hem Rodens olarak bu ilaçlamalarda malzeme kullandık. Ve halen de o ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor. Kahramanmaraş'ta yapmış olduğumuz sosyal yardımlara gelince bugün itibariyle 12 bin 540 çadır dağıttık. 22 bin 887 gıda kolisi dağıttık. 14 bin 779 hijyen paketi ve 1 milyon 500 bin litrenin üzerinde de içme suyu dağıttık. Halk Ekmek Fabrikamızın günlük 6 bin 500 ekmek üretiyor. Ramazan'da değişik iftar çadırlarına ekmek verdik. Duş ve çamaşırhane hizmetlerimiz var. Bunları köylere, mahallelere, kırsal alanlara gönderdik.” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Kahramanmaraş depremlerinin ardından kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşların yaşadıkları yerleri terk etmemeleri için tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

Kırsal Mahallelerde yaşayan vatandaşların ihtiyaç ve taleplerini hızlı bir şekilde tespit ederek ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Tüzün, “hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın bulundukları mevkilerini terk etmediler. Çünkü çok ciddi bir sermaye, bir hayvan varlığı var. Bizim Ankara'da Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi mülkiyetinde olan arazileri var. Bu üretimlerden bir tanesi de yem bitkileri üretimleri. Mısır silajı mısır yetiştiriyoruz. Çeşitli yem bitkileri denemelerimiz var. Bunları Ankaralı üreticilerimize ücretsiz dağıtıyorduk. Bu sene de öncelikli olarak kadın üreticilerimiz ve küçük işletmelere silajlarımızı dağıttık. Hızlı bir şekilde buradaki vatandaşlarımıza, hayvanları ilk etapta yaşayabilir konumda tutabilmek adına 3 yüz 87 ton silajımızı hızlı bir şekilde buraya sevk edildi. Böylece hayvanların belirli bir süre daha canlı kalmalarını sağlattırmak istedik. Yem bayilerinde, gübre bayilerinde sıkıntı olunca bunların ulaşmasında yani parası olsa bile alamayacak konumda olduğu için biz hızlı bir şekilde yem tedarikini de sağladık. Üreticilerimize yemleri ulaştırdık. Arkasından hayvan yetiştiricileri yapmış olduğumuz bu desteğin dışındaki toplam 3 bin 747 üreticimize yem desteği sağlamış olduk. Ziraat Odası Başkanlarımızdan hızlı bir temas sağladık. Her ilçedeki ÇKS kayıtlı üreticilerimizin listelerini hızlı bir şekilde topladık. Bunları Bilgisayar sistemini attık. Cep telefonlarını aldık ve hepsini her ilçede bulunan kişilere cep telefonu mesajlarıyla ulaşarak hak sahiplerini tespit ettik. Dağıtım programımızı onlara ilettik. Ve 4 yüz 26 bin litre gübreyi bitkisel üretim yapan üreticilerimizi hızlı bir şekilde ulaştırdık. Akabinde fide üretimiyle alakalı olarak fideyle alıp üretim yapmak isteyen ya da evinin bahçesinde kendi ihtiyacını karşılamak isteyen üreticilerimize, köyde yaşayan köylü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit ettik. Bizi her türlü yardımı yaptılar. Şu anda 2 gündür 4 ilçeyi bitirdik, diğer ilçelerimizi de 4 gün içerisinde bitireceğiz. Kahramanmaraşlı üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu domates ve Maraş biberi fidelerini ücretsiz olarak sağlıyoruz. Bu fidelerimizde gene Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir şirketine, Avrupa şirketine kendi sera ürettik. Bunu yaparken iki şeye dikkat ettik. Bir tanesi buranın ekolojik koşullarına uygun çeşidi getirmemiz lazımdı. Ankara'yla farklıydı. Ona uygun tohumları tedarik ederek o fideleri ürettirdik, ve onları getirdik. Gerek gübrede gerekse fidede yüzde yüz yapıyoruz. Üreticiden herhangi bir talebimiz yok. Yeter ki onların üretime devam etmelerini istiyoruz. Üretici bulunduğu yerden ayrılmasın. Tarımsal üretim devam etsin. Ve para kazanma şanslarını onlara bir nebze destek sağlayarak ilerideki dönemde gene destek ihtiyacı olursa Ankara Büyükşehir olarak biz bu destek de vermeye de devam edeceğiz.” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685