banner651

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde hayat kurtaran muhabere

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde hayat kurtaran muhabere

​Kahramanmaraş Merkezli depremlerde Amatör Telsizciler hayat kurtarmak ve bilgi akışını sağlamak için büyük çaba harcadı.

Kahraman Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarih sayfalarının derin bir acıyı ve saatlerin ölümü gösterdiği 6 Şubat 2023 saat 04.17’de Kahramanmaraş başta olmak üzere toplamda 11 il kıyamet çığlığıyla gözlerimizi açtık. Yağan kar ve yağmurda yıkılan binaların, acıyla inleyen ve yardım isteyen insanların çığlıklarının karıştığı bir sabahı karşıladık hepimiz. (Aynı gün yaklaşık 9saat sonra 13.24’te Elbistan-Ekinözü merkezli M7.6 ikinci deprem meydana gelmiştir.)

​Kahraman Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği’ne bağlı amatör telsizciler ve gönüllü arama kurtarmacılar olarak ailelerimizi emniyete alır almaz sahaya çıkarak hem muhabere hem de arama kurtarma görevimizi icra etmeye başladık. ​Depremin başlamasına müteakip olarak Gönüllü Arama Kurtarma Görevlisi ve Afet Farkındalık Eğitmenimiz Süha Tuna (TA8SHT) saat 04.30 itibariyle Merkez Onikişubat İlçesi Yunus Emre Mahallesi Kültürkent Sitesi D ve E Blok enkazlarına müdahale etmeye başlamıştır. Saat 04.40 itibariyle aynı noktaya intikal eden Mustafa Can Azaplıoğlu (TA8MCA) saha kontrolünü sağlayan Süha Tuna ile mülaki olarak durum değerlendirmesi yapmışlar ve yapılan değerlendirme akabinde Mustafa Can Azaplıoğlu İl Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezine intikal etmiş, sahada ki amatör telsiz ve arama kurtarma ekiplerinden gelen bilgiyi ilgili kuruma anlık bir şekilde iletmiştir. 

Meydana gelen büyük yıkım ve enerji kesintileri sebebiyle GSM şebekelerinin çalışamaz duruma gelmiştir. Bu bağlamda gerek resmi kurumlarla gerekse arama kurtarma ekipleri arasında muhabere bağı kurulması elzem hale gelmiştir. İhtiyaç halinde yedek röle ve sabit istasyon sistemleri hazır bir şekilde bekletilmiştir.

Bu kapsamda saha koordinasyonu ve bahsi geçen enkaz alanında arama kurtarma faaliyetleri Süha Tuna tarafından sağlanırken haber merkezi görevi Mustafa Can Azaplıoğlu tarafından yerine getirilmiştir. Mustafa Can AZAPLIOĞLU’nun haber merkezi olarak muhabereyi yönetmesi, sahadan gelen bilgi ve talepleri hızlı bir şekilde kriz merkezine iletmesiyle hem arama kurtarma çalışmaları organize bir biçimde ilerlemiş hem de muhabere sorunu etkin bir şekilde çözülmüştür.

Yürütülen muhabere çalışmaları kapsamında talep eden resmi kurumlar, kamu görevlileri ve arama kurtarma görevlilerine muhabere desteği sunularak depremde görev alan tüm kesimlerin etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır. Bununla birlikte şehir dışından gelen amatör telsizcilere de cihaz desteği ve teknik destek hizmeti sunularak çalışmalara katkı sunmaları sağlanmıştır.

Yaşanan bu büyük acılar bir kez daha göstermiştir ki doğal afetlerde muhabere konusu hayati önem arz etmekte olup bu bağlamda Mustafa Can Azaplıoğlu başkanlığında, Süha Tuna ve yaşanan acılara ortak olan amatör telsizcilerle birlikte Kahraman Telsiz Ve Radyo Amatörleri Derneği (KATRAD) kurulmuştur.

Kahraman Telsiz Ve Radyo Amatörleri Derneği (KATRAD) kuruluş felsefesi gereği afetsiz günlerde amatör telsizcilik çalışmalarına yönelik geniş kapsama alanı oluşturma çalışmaları, amatör telsizciliğin benimsenmesi ve yaygınlaştırılması faaliyetlerini yürütürken afet durumlarında ise hızlı ve etkin haberleşme desteği sağlamak üzere görev alabilecek kapasiteye ulaşmaya çalışmaktadır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde KATRAD ekibi kesintisiz ve etkin haberleşmenin ne kadar hayati olduğunu tüm ülkemize göstermiştir. Bu bağlamda KATRAD ekibine yapılacak her türlü desteğin kamu yararına ve halkımızın hizmetine sunulacağı herkesçe bilinmelidir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER