Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kahramanmaraş’ta vefat edenlerin sayısı 12 bin 307'yi buldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kahramanmaraş’ta vefat edenlerin sayısı 12 bin 307'yi buldu”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayının ilk gününde 6 Şubat depremlerinin merkez üstü Kahramanmaraş geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan beraberinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte depremin ardından işyerleri yıkılan esnafları için kurulan Kocaeli Çarşısını gezdi. Burada esnaflarla bir süre sohbet etti.

Milli İdare Meydanından deprem konutlarının temel atma törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından 20 bin artçı sarsıntıların tek başına felaketin büyüklüğünü göstermeye yeterli olduğunu söyledi.

Bölge genelinde yaklaşık 307 bin bina ile 893 bin bağımsız bölümün hasar gördüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “50 binin üzerinde can kaybına, tarihimizin en acı hadiselerinden biri olarak hafızlarımıza kazınmıştır. Sadece Kahramanmaraş'ta vefat edenlerin sayısı 12 bin 307'yi buldu. Daha doğmamış anne karnındaki bebeklerden pirifani mertebesine ulaşmış büyüklerimize kadar kaybettiğimiz her bir insanımızla canımızdan can gitmiştir. Dünya imtihan dünyasıdır. Allah'ın izniyle bu büyük imtihanı da birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sarılarak yıkılanları, daha iyisiyle yeniden yaparak geride bırakacağız.” dedi.

Erdoğan, “Yıkılan her binamızın inşasını yeniden yaparak konutuyla, işyeriyle, caddesiyle, sokağıyla, okuluyla, hastanesiyle, parkıyla, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye yüzyılına yürüyoruz. Uzunca bir süredir yaşadığımız her musibet daha büyük atılımların basamağı haline getirerek yolumuza devam ediyoruz. Deprem felaketi karşısında da aynısını yapacağız.” diye konuştu.  

Bu felaketin mücadele azminin, başarma iradeleriyle ve Türkiye Yüzyılını gerçekleştirme kararlılıklarını asla ellerinden alamayacağını dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

“Siz, birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına, ruhunuzu bunaltmasına, aranıza nifak tohumları ekmesine özellikle, kesinlikle aldırmayın. Nice büyük badireleri atlatan bu millet ve bu devlet deprem felaketinin yaralarını sarmaya da kayıplarını telafi etmeye de büyük ve güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye de muktedirdir. İşte bugün depremin 45'inci gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespit çalışmalarında sona gelmiş, enkaz kaldırma işlerinde önemli mesafe kat etmiş, geçici barınma merkezlerinin çoğunu kurmuş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız. Açık konuşuyorum, dünyada Türkiye'den başka, böylesine büyük alanda, böylesine şiddetli yıkıma yol açmış bir felaket karşısında bu kadar kısa sürede toparlanıp yeniden inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Daha önemlisi bir yıl içinde yıkılan şehirlerini ayağa kaldıracak bir başka ülke de bulamazsınız. Bizim farkımız, devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden kısa sürede gelme kabiliyetine sahip olmamızdır.”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “Şuan için her türlü felaketi ortadan kaldıracak, yıkımlara son verecek yeniden Kahramanmaraş’ta edelerin mutlu bir hayat yaşamaları için her türlü gayreti gösterecek adımların atıldığı bir ortadan mübarek Ramazan ayını tebrik ederim.” şeklinde konuştu.

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum yaptığı konuşmada, “Yeniden yükselecek Anadolu için hep birlikte tek yürek olmak için yaraları sarmak yüreklerdeki hüznümüzü hafifletmek, afetzede kardeşlerimizin çocuklarımızın huzur ve güvenme yürüyecekleri dirençli Kahramanmaraş için asrın felaketinden 46 gün sonra sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yeni konutlarımızın temeli atacağız.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından deprem konutlarının yapılacağını Dulkadiroğlu, Pazarcık, Elbistan, Afşin ilçelerinde yapılacak konutlar ve Türkoğlu ilçesinde yapılacak olan köy evlerinin temel atma törenleri için ilçelere canlı bağlantı yapıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER