banner651

KSÜ’DE FARKINDALIK KONFERANSI

KSÜ’de ‘Meme Kanseri: Erken Farkındalık, Koruma ve Tedavi Yöntemleri’ Konulu Konferans Verildi

 KSÜ’DE FARKINDALIK KONFERANSI

 KSÜ’DE FARKINDALIK KONFERANSI

KSÜ’de ‘Meme Kanseri: Erken Farkındalık, Koruma ve Tedavi Yöntemleri’ Konulu Konferans Verildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KSÜKAM) ve KSÜ Tıp Öğrenci Topluluğu tarafından meme kanseri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Meme Kanseri: Erken Farkındalık, Koruma ve Tedavi Yöntemleri’ konulu konferans gerçekleştirildi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda düzenlenen KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Güzin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı.

KSÜ Tıp Fakültesinin bütün anabilim dallarının yeni alınan personellerle güçlendirildiğini ifade eden Rektör Deveci, “Tıp Fakültesi hastanemizde birçok branşta dünya çapında yapılan ameliyat ve diğer tedavi yöntemleri başarıyla uygulanmaktadır. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde faaliyet gösteren önemli sağlık merkezlerinde yapılan her türlü tedavi Kahramanmaraş’ta da yapılabilecek. Bu seviyeyi yakalamak için gerekli uzman ekibi bir araya getirmek ve hastanemizi en modern tıbbi cihazlarla donatmak için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz.” diye konuştu.

Dünya çapında önemli başarılara imza atan ve Türkiye’nin önemli jinekolojik onkoloji uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Kadir Güzin’i KSÜ ailesine katmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Deveci, Prof. Dr. Kadir Güzin’in çok az hastanede yer alan jinekolojik onkoloji alanında Kahramanmaraş’a ve bölgeye önemli katkılar sunacağını belirtti.

KSÜKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yekta Gezginç de kısa bir selamlama konuşması yaparak KSÜKAM’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Okutman Dr. Arzu Mustafayeva ve Öğretim Görevlisi Alper Şakalar piyano ve flüt resitali sundu.

Müzik dinletisinin ardından KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Güzin ‘Meme Kanseri: Erken Farkındalık, Koruma ve Tedavi Yöntemleri’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.

Meme kanserinin Türkiye’de görülen kanser vakaları içerisinde yüzde 30’luk görülme sıklığıyla ilk sırada yer aldığını, kadınlarda görülen kanser türlerinin ise yüzde 33’ünü oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Güzin, her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu söyledi.

Yoğun alkol tüketimi, sigara, yağ oranı yüksek yiyeceklerle beslenme, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapma, hareketsiz yaşam ve obeziteyi meme kanserine yol açan etkenler olarak sıralayan Prof. Dr. Kadir Güzin, meme kanserinin erken tespitinin tedaviden olumlu sonuç alabilmek açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi.

“Elle yapılan muayenelerde memede ele gelen kitlelerin % 90’ından fazlası kanser değildir.” diyen Güzin,  “Bunlar genellikle meme içinde büyüyen kistler, iyi huylu tümörler olabilir veya memenin kendi dokusu kitle gibi bir hal alabilir. Daha çok regl öncesinde meme içyapısı çok yoğun olduğundan, bu dönemde yapılan meme kontrolleri kitle varlığı düşüncesi oluşturabilir.” şeklinde konuştu.

Fibrokistlerin ise meme içindeki fizyolojik değişimler olduğunu ve hastalık olarak kabul edilmediğini, bu nedenle kansere dönüşme risklerinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Güzin, “Fibrokistik yapıların varlığı sırasında memede kanser gelişebilir ancak sebep bu yapılar değildir. Stres, üzüntü ve sıkıntı durumlarında fibrokistlerin sayısı artar ve bu durum gerginliğe yol açar. Kafein kullanımı, fazla tuzlu ve yağlı yiyecekler de bu gerginliği tetikler. Fibrokistlerin artışı, memede ağrıya neden olur.” dedi.

Memede oluşan fibroadenomu ise iyi huylu bir tümör olarak tanımlayan Prof. Dr. Güzin, “Fibroadenomun çevresinde kapsülü vardır ve çevreye yayılması mümkün değildir. Bunda meme kanseri oluşma riski, normal meme dokusundan kanser gelişme riski kadardır. Çapı arttıkça riski % 1-2 oranında artar. Fibroadenom, soya tüketimi ve doğum kontrol hapı kullanımı nedeniyle bir miktar büyüyebilir ancak kanser yapıcı bir etkisinin olduğu söylenemez.” ifadelerini kullandı.

Kadınların 20 yaşından sonra her ay kişisel göğüs kontrollerini yapmalarını öneren Güzin, “Ancak daha sonraki mamogramlarınıza referans olması için 30’lu yaşlarınızda en azından bir mamografi çektirerek saklamanız önerilir. Aile tarihçesi, ırk, ilk adet yaşı, çocuk sayısı gibi pek çok faktör kadınların meme kanseri için yüksek risk taşıyıp taşımadığını belirler. Meme kanseri yaşla birlikte artış gösterdiğinden, 40 yaşından sonra her kadının yılda bir kez düzenli olarak meme muayenesi ve mamografi yaptırması gerekir. Meme kanseri, erken tanı ile tamamen tedavi edilebilir.” dedi.

Prof. Dr. Kadir Güzin, konferans sunumunun son bölümünde katılımcıların konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Konferans sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci, Prof. Dr. Kadir Güzin’e günün anısına Kahramanmaraş el sanatlarının en güzel örneklerinden biri olan oyma ceviz sandık hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2017, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER