“Kardeş Yemeği” projesinde “Zeytin Dalı” yemeği ilgi gördü

“Kardeş Yemeği” projesinde “Zeytin Dalı” yemeği ilgi gördü

Kahramanmaraş Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hazırlanan “Kardeş Yemeğiprojesinde hazırlanan yemeklerden birine Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin düzenlendiği “Zeytin Dalı” harekatının ismi verildi.

İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan projede Türk ve Suriyeli aşçıların her iki topluma ait yemeklerin bir araya getirilerek 9 yemek ortaya çıkarıldı. Yemeklerden birisinin adını Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapmış olduğu sınır ötesi harekatlardan birisi olan “Zeytin Dalı” adı verildi.

Dulkadiroğlu Mutfak Müzesinde düzenlenen “Kardeş Yemeği” projesi Tadım günü etkinliği düzenlendi.

Tadım Günü etkinliği açılışında konuşan İl Göç İdaresi Müdürü Burak Yolcuoğlu, Tarih boyunca göç yollarının kesiştiği zengin bir coğrafyada yer alan Türkiye’de 193 milletten yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Farklı etnik kökeni bulunan dil, din, ırk ve farklı kültürleri olan bu insanlar Anadolu topraklarında çok renkli, çok sesli yapısını zenginleştirdiğini hatırlatan Yolcuoğlu, şunları kaydetti:

“Bugün ki yapmış olduğumuz ‘Kardeş yemeği’ projesi Türk ve Suriyeli aşçılar her iki topluma ait yemeklerini bir araya getirerek yeni yemekler ortaya çıkarmıştır. Bu projedeki temel amaç yemeklerde olduğu gibi her iki toplum arasındaki sosyal uyumu üst seviyeye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu projemize destek veren MADO yemek okullarına aşçılarına Suriyeli aşçılarını bu projeye katan Rıdvan Hoca Vakfına ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Arif Şen, “Halep’te yetişen bir bitkinin Türkoğlu’nda, Afşin’de ve Göksun’da pişen bir yemeğe nasıl katık olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu kardeşlik bağının bir devamı olarak hazırlanan bu proje kapsamında Türkiye ve Suriye mutfaklarında yerel lezzetlerle harmanlayarak özgün yemeklere dönüştürüldü. Suriyeli kardeşlerimizle usta aşçılarımız 9 yeni yemeğin oluşmasını sağladılar. Kahramanmaraş’ımızın zengin mutfağındaki Maraş Kırmızı Biberi, Sumak ekşisi, Tarhana, ekşili çorba gibi ürünlerinin kullanıldığı aşina olduğumuz lezzetlerin Suriyelerin ürünlerle buluştuğu bu projede çıkan yemeklerden birisinin adına ‘Zeytin Dalı’ ismi de verildi. Bu proje birlik ve beraberliğimizi artıracaktır.” diye konuştu.

“Kardeş Yemeği” Tadım günü etkinliğine Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur ve vatandaşlar katıldı.  

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2021, 18:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER