banner651

Kahramanmaraş kalesi açıldı

Kahramanmaraş’ın Tarihi Kalesi restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kahramanmaraş kalesi açıldı

Kahramanmaraş’ın Tarihi Kalesi restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun ardından Tarihi Kalesinde 100 sonra Cuma Namazı kılındı.

Açılış, protokol üyelerinin Tarihi Kaleye yürüyüşü sonrası saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 100. yılında yüz akıyla Maraş Kalesini açtıklarını söyledi.

Tarihi Kahramanmaraş kalesinin yeniden şehre kazandırmadıklarını, Ulu Camiden kale yürüyen ecdadın ruhu yeniden tazelendiğini hatırlatan Güngör, şunları kaydetti:

“Bu kale ayakta oldukça, bu bayrak dalgalandıkça, Maraş’ın kurtuluş mücadelesinde bulunan kahraman ecdadımızın tekbir ve tevhit sesleri kesintisiz tekrarlanacaktır. Ne mutlu o sesi duyanlara, ne mutlu o sesin bıraktığı kutlu emanete sahip çıkanlara ve ne mutlu 100 yıl sonra burada Cuma namazında buluşanlara.”

Kalenin restorasyon çalışmaları süreci hakkında bilgi veren Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihi Maraş kalesinin restorasyon çalışmaları için 2017 yılında Kültür Bakanlığına geçici olarak tahsis edildi. Kültür Bakanlığımız burada surların restorasyonunu yaptı. Fakat diğer kısımları Büyükşehir Belediyesine devretmişti. Büyükşehir Belediyesi olarak 2019 yılının Temmuz ayında kalenin devrini Kültür Bakanlığından aldık. Burası tarihi bir mekan, korunan bir alan, Koruma kurulumuzun izni Eylül ayı sonu itibariyle bize geçti. Biz Ekim ayı itibariyle kalemizin hem çevre düzenini hem de burada bulunan binanın tadilat işlerine başladık. Koruma Kurulu ile bir itilaf yaşadık. Burada bulunan bina Müze olarak kullanılıyordu. Bu binanın yeme içme yeri olması için düzenlemek istedik. Koruma Kuruluyla bu itilafımız 2 ay süreci aldı. Daha sonra Koruma Kurulu kararımızı uygun gördüler. Kalemizin restorasyon sırasında pandemi süreci olmasaydı. Daha önceden açmış olacaktık. Bizim projemizin onaylanmasıyla bugün arasında 8 ay var. 3 ay pandemi 2 ayda Koruma Kurulu ile süreci değerlendirmemiz süresini çıktığımızda kalemizi 3 aylık süre içerisinde hizmete açmış bulunuyoruz.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş’ın kalesinin kent için tarihi bir anlama sahip olduğunu belirtti.

Şehrin tarihi öneme sahip olan kalesinin restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açılmasının önemli olduğunu ifade eden Özdemir, “Kalesinin kent kültürüne yeniden kazandırılmış olmasıyla ve pandemiden sonra burada Cuma Namazı kılıyor olmamız çok anlamlıdır. Burada restorasyonunda çalışmalarında emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Açılışa katılan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 100 yıl sonra tarihi Maraş Kalesinde Cuma namazını kılmanın özlenen şeyler olduğunu dile getirdi.

Tarihi Kalenin açılmasının ardından 100 yıl sonra Cuma Namaz kılındı.

Açılışa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Milletvekili Habibe Öcal, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci ve vatandaşlar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2020, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER