Çağlayancerit cevizi AB tarafından tescillenen 11. ürün oldu

Çağlayancerit cevizi AB tarafından tescillenen 11. ürün oldu

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde üretilen ve has kendine özgü aroması ile Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle 2012 yılında Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret alan Çağlayancerit cevizi Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret ile tescillenen ilk ürün olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi girişimi ve öncülüğünde 2020 yılında Avrupa Komisyonu'na yapılan başvurunun zorlu bir süreç geçirerek detaylı bir şekilde incelendiğini hatırlatan Güngör, şunları kaydetti:

“Komisyon ile yapılan 3 yıllık görüşmeler neticesinde Çağlayancerit cevizimizin Avrupa Birliği tescili başarıda bulunarak Şubat 2023 AB resmi gazetesinde yayınlanmıştır. Bugün itibariyle de itiraz süreci sonuçlandı. Çağlayancerit cevizi, iriliği, iç beyazlığı, ince kabuklu oluşu, kendine özgü aroma yoğunluğu bakımından diğer yörelerde üretilen cevizden kalite ve tat bakımdan gerçekten çok büyük farklılıklar gösteriyor. Her zaman diyoruz ki her ceviz Çağlayancerit cevizi değildir. AB tarafından ülkemiz adına tescillenen Türkiye'de 10 ürünümüz vardı. Çağlayancerit cevizimiz Avrupa Birliği tarafından tescillenen 11’ci ürün olma özelliğini taşıyor. Coğrafi işaretli ürün sayımız Kahramanmaraş’ımızda il genelimizde 25. ilk defa bir ürünümüz, AB tarafından tescil aldık. Bu da Çağlayancerit cevizimiz, bu da bizi gururlandırıyor. Çağlayancerit cevizimizin katma değerini yükseltmek için bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda DOĞAKA Kalkınma Ajansı'mızda ortak büyükşehir belediyemiz ortaklığında Ceviz İşleme ve Paketleme Tesisi kurmuştuk. Bu tesisin bugün güncel maliyeti de 30 milyon lira. Şimdi de almış olduğumuz AB coğrafi işaret tesciliyle birliktelik cevizimiz uluslararası tanımlıklı ve rekabet gücü artacak. İç talep ve ihracat potansiyeli güçlenecek ve bölge ekonomisine de ve istihdamına da katkı sağlayacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2023, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER