2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri başladı

2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri başladı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri açılış ve ödül töreni yapıldı.

5 gün sürecek ve 15 ülkeden şair ve yazarın katılımıyla 100’e yakın etkinlikle gerçekleştirileceği 2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri açılışı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen programla başladı.

2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri açılışında konuşan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “psikolojide bir kural var. Görünerek kaybolmak, göstererek kaybetmek. Bir şey bir nesle her zaman elinizde bir yerde durur ama o yok olunca onun farkında oluyoruz. Genelde tarihi büyüklerimizi, değerlerimizi hangi alanda olursa olsun, askeri, siyasi, edebi, sanat, müzik fark etmiyor. O kapitalist sistemin getirdiği kullanım süresini o kadar hızlı işletiyoruz ki, bir süre sonra her yerdeler ama hiç yoklar. Bize değmiyorlar, bize dokunmuyorlar, bizi düşünce ve duygu bazında tahrik edecek noktada kalmıyorlar. Bunların nedenini iyi tespit etmemiz ve özellikle bunu genç nesillere çok anlamlı bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Her şeyden önce düşünürü, şairi ve yazarı hangi alanda olursa olsun, kendi sözüyle okumak lazım. Biz sözlüğü kenara koyarak söze değemeyiz. ‘Söz iyileştirir’ diyoruz ama sözün iyileştirebilmesi için onu sözlükten söküp alınması lazım. Sözlü olmayan bir sözün iyileştirici gücü kaybolur. Onun için her düşünürü kendi sözlüğü içerisinde okumamız lazım.” diye konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’nin ardından ikincisinde bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk toplumunun tarihini, gelenek ve göreneklere göre, gördüklerini “söz” ile “şiir” ile aktaran bir medeniyetin evlatları olduklarını hatırlatan Güngör, “Dolasıyla sözün insanı nasıl iyileştirdiğini, hakikatli sözün tarih içinde devam etmesinin neleri değiştirdiğine onlarca kez tanık olduğumuzu belirtmeliyiz. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’ni düzenleme fikri ilk ortaya çıktığında, Kahramanmaraş’ın ‘söz’ünün Türkiye’nin ‘söz’ü olduğunu düşündük. Çünkü bu topraklardan, Karacaoğlan’lar, Nadir Baba’lar, Abdulgaffar Baba’lar, Cahit Zarifoğlu’lar, Bahaeddin Karakoç’lar geçti. Ve nice güzel adamlar da geçmeye devam edecek.” dedi.

2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri ardından düzenleyecekleri Kahramanmaraş Kitap Fuarı ile Türkiye’nin gündemini, en azından bir ay boyunca, edebiyatı ve sanatı taşımak niyetinde olduklarını belirten Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü, birbirimizi iyileştirmeye ihtiyacımız var. Sözün iyileştirici tarafında yer almaya yakışan bir millet olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü, söz iyileştirir dedik. Ama sözün bazen yaraladığını da elbette biliyoruz, bunun farkındayız. Niyetimiz; kimseyi söz ile yaralamayan bir zemin kurmak ve yaralananları ‘söz’ ile iyileştirmektir. Oturumlarımızda hem edebiyatın hem de hayatın gerektirdiği ‘sorulardan’ başlıklar ürettik. Mehmet Akif Ersoy, Karacaoğlan ve Türkçenin Süt Dişleri Yunus Emre’yi merkeze alarak coğrafyamızda ‘sözün’ nasıl taşındığının izlerini sürmeyi hedefledik. İnşallah, bu beş günlük programın akabinde bazı cevapları yanımıza alır ve bazı izleri daha net takip etmeyi başarırız.”

Konuşmaların ardından İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma, Yunus Emre’nin Şiirine Nazire Yazma, Edebiyat Yolu Yazar ve Şairlerinden Birine Mektup Yazma, Çağımızın Asım’ı Olmak, Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerini Güzel Okuma, Yabacı Uyruklu Ortaokul Öğrencileri Arası Şiir Okuma Yarışması Yunus Emre’nin Şiirlerini Güzel Okuma, Yabacı Uyruklu Lise Öğrencileri Arası Şiir Okuma Yarışması Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerini Güzel Okuma, Yetişkinler Arası Deneme Yazma Yarışması Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’mız, Yetişkinler Arası Deneme Yazma Yarışması Çağımızda Yunus Emre’yi Anlamak, Yetişkinler Arası Deneme Yazma Yarışması Yaşadığımız Çağa Mehmet Akif Ersoy Gözüyle Bakmak, Yetişkinler Arası Şiir Yazma Yarışması Yunus’un Sesi isimli yarışmalarda derece girenlere ödülleri verildi.

2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri, Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, öğrenciler ve sanat severler katıldı.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER