Valilikten koronavirüs toplantısı

Kahramanmaraş Valiliği’nden koronavirüs ve koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlere yönelik kurum amirlerine bilgi verildi.

Valilikten koronavirüs toplantısı

Kahramanmaraş Valiliği’nden koronavirüs ve koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlere yönelik kurum amirlerine bilgi verildi.

Dünyayı saran koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından Kahramanmaraş Valiliği tarafından kurum amirleri koronavirüse karşı bilgilendirildi.

 

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Kahramanmaraş’ta virüse karşı tedbirler alındığını ve çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Koronavirüs, Çin’de görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığının tüm tedbirleri aldığını hatırlatan Hersanlıoğlu, “Türkiye’de bir vaka görüldükten sonra dün itibariyle Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapılan toplantıda bir takım yeni kararlar alındı. Okulların tatil edilmesi, maçların seyircisiz oynanması gibi tedbirler alındı. Daha sonra da bakanlıklar ve kurumlar kendi iç tedbirlerini alarak bir çalışma başlattı.” dedi.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, İl Sağlık Müdürlüğü olarak her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını belirtti.

Koronavirüsle ilgili toplantımızın amacının bir farkındalık ortaya koymak olduğunu dile getiren Öksüz, şunları kaydetti:

“Yöneticilerimizin bazı sorularını cevaplamak ve üniversitemiz ile İl Sağlık Müdürlüğümüz iş birliğinde il olarak ne gibi tedbirler alıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın başlattığı çalışmalar çok iyi gitmekte ve virüs belli bir yere kadar geldi. Vaka sayısı noktasında Sağlık Bakanımız devamlı açıklamalar yapıyor zaten, koruma tedbirleri yurdumuzda çok iyi alınmış durumda ama her türlü senaryoya da hazırlıklı ve hazır olmak durumundayız.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. Selma Ateş, Koronavirüs hakkında katılımcıları bilgi verdi.

Koronavirüsün yapısının daha önce karşılaştığımız SARS virüsü ile benzerlik göstermesi ifade eden Ateş, şunları söyledi:

“Koronavirüsler zarflı RNA virüsleridir. Zarf yapısının içerisinde lipit bulunması sebebiyle bu virüsler yüzey dezenfektanlara ve bizim hidroklorik asite bile dayanıksız. Bu bizim açımızdan bir avantaj. Yüzeyinde çubuksu uzantıları olması nedeniyle taca benzetildiği için Latince’de buna koronavirüs olarak adlandırılmıştır. Koronavirüsler aslında bizim yeni karşılaştığımız bir virüs değil. Ortadoğu Solunum Sendromu olarak bilinen MERS COV virüsü bir dönem Suudi Arabistan’da salgınlara neden olmuştu, daha sonra görmez olduk. Diğeri de yine Çin orjinli çıkan SARS-COV virüsü olarak adlandırdığımız virüsler. Koronavirüsler, normalde hayvanlardan insanlara geçen yani zoonotik olarak adlandırdığımız virüslerdir. Henüz insanlara ulaşmamış hayvanlar içerisinde olan çok fazla virüs olduğunu da biliyoruz. Bunlar korona olur, başka tipler de olabilir.”

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2020, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER