2. Uluslarası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtımı yapıldı

2. Uluslarası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtımı yapıldı

Kahramanmaraş’ta 18-22 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtım toplantısı yapıldı.

Yedi Güzel Adam Müzesindeki tanıtım toplantısı geçen yıl düzenlenen 1. Uluslararası Şiir ve Edebiyat günleri ile ilgili video gösterisiyle başladı.

10 ülkeden 100’a yakın şair ve yazarın katılması beklenen 2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtımında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, medeniyetlerden, devletlerden, imparatorluklardan geriye şiir, edebiyat ve mimari kaldığını söyledi.

Anadolu coğrafyasında ne yaşandıysa, ne olduysa, ne söylendiyse “sözle” aktarıldığını hatırlatan Güngör, şunları söyledi:

“Ortak hafızamızı oluşturan en temel şey bu yönüyle ‘şiirdir, yani sözdür. En küçüğümüzden en yaşlısına hepimiz hayatımızın her alanında ‘şiiri duyarız, inanmayacaksınız belki ama 2000’lerde bile bu geçerli ve geçerli olmaya da devam edecek. Geçtiğimiz yıl, 16-20 Kasım tarihleri arasında Kahramanmaraş 1. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri’ni düzenledik, 10 ülkeden, 100’e yakın yerli ve yabancı katılımcı Kahramanmaraş’ın bütün ilçelerinde söyleşiler, konferanslar ve oturumlar gerçekleştirdi. Şiir ve Edebiyat Günleri’ni düzenlerken murat ettiğimiz şeylerden biri şuydu, Dünyada edebi anlamda neler oluyor ve bizim edebi-düşünsel anlamda sorunlarımız, tartışmamız gereken şeyler neler? Burada, bir söz alışverişinde, bir anlam alışverişinde bulunmak istedik.”

18-22 Ekim tarihleri arasında, beş gün boyunca Türkiye’nin gündemine edebiyatı tekrardan yerleştirme hedeflediklerini dile getiren Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bizim ikinci adımımız ve biliyorsunuz ki, en zor olan her zaman ikinci adımdır. İlk adımda, yani 1. Şiir ve Edebiyat Günleri’nde gerçekleştirdiğimiz oturumları, programları ve yarışmaları hem içerik hem de nitelik olarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Edebiyatın ve düşünce dünyamızın sorunlarına, tarihimizde yer tutan yazar ve şairlerin hayatlarının ve eserlerinin bize ne söylediğine daha dikkatli kulak kesilmeliyiz. Bu sene 10 ülkeden yazar ve şairin katılımıyla, 100’e yakın etkinlik düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz sene, okulların kapalı olmasından dolayı planladığımız ‘yazarlar okullarda’ programlarını gerçekleştirememiştik, bu sene inşallah, yazarlarımızı, öğrencilerimizle buluşturacağız. Bu sene İhsan Fazlıoğlu, Derviş Zaim, M. Fatih Andı, Hayati İnanç, Mustafa Çiftci, Dursun Ali Tökel, Haşim Şahin, Turgay Anar, Cemal Şakar, Güray Süngü, Ali Ayçil, Zeynep Arkan, Güven Adıgüzel ve Hüseyin Akın gibi ve adını bir çırpıda sayamayacağım birbirinden kıymetli isimler, Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında şehrimizde konferanslar verecekler.”

2. Uluslarası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtımına, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül ve şair ve yazarlar katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER