banner675

“12 Şubat’ta bir destan yazmıştır Maraş halkı”

“12 Şubat’ta bir destan yazmıştır Maraş halkı”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Tarihimiz, şehitlerimizin kanlarıyla, vatanını mukaddes saymış atalarımızın cesaretiyle yazılmıştır.” dedi.

Mahçiçek, Maraş’ın Fransız ve Ermeni işgalinden Kurtuluş Mücadelesi ile ilgili bir mesaj yayınladı.

Mahçiçek, “Bu vatan, bu şehir atalarımızdan kalan en büyük mirastır bize. Bugün huzur ve güven içerisinde sokaklarında gezebiliyorsak kentimizin, atalarımızın canlarını feda etmesinin karşılığıdır.” diye konuştu.

Kurtuluş mücadelesinin gelecek nesillere ilham olacak şanlı ve gururlu bir direniş olduğunu hatırlatan Mahçiçek, şunları kaydetti:

“7’den 70’e herkesin aktif rol oynadığı mücadelemizde ‘Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülizar Olmaz!’ diyen Maraşlılar, düşmana teslim olmak yerine kendi evlerini yakarak yurtlarını düşmana teslim etmemişlerdir. İstiklalin elde ediliş mücadelesinde yaşanan acılar, gösterilen insanüstü gayretler anlatılmakla bitmez. O gün her Maraşlı bir destan kahramanıdır. Altın harflerle yazılan bu destanda her bir Maraşlı’nın payı vardır. Açlık, soğuk ve teçhizat eksikliğine rağmen mücadeleye devam eden Maraş halkı, ‘Ya İstiklâl Ya Ölüm!’ demiş, 11 Şubat 1920 tarihinde istiklalini elde etmiştir. Anadolu’da başlatılan Kurtuluş Mücadelesinin ilk zaferidir aynı zamanda Maraş’taki kahramanlık destanı. Diğer şehirlere de örnek olmuş, Milli Mücadele’nin fitilini de ateşlemiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olmuştur. Maraş halkı, şehirlerini düşman işgalinden kurtardıktan sonra Antep’in, Osmaniye’nin ve Haruniye’nin kurtuluşu için de yardıma koşmuşlardır. Yapılan bu mücadele ve kazanılan zafer sonrasında, TBMM’nce mücadelede aktif rol oynamış kahramanların isminin istenmesi üzerine ‘Maraş’ta Milli Mücadeleye aktif olarak katılmayan tek bir fert dahi yoktur’ cevabı verilmiştir. Bunun üzerine 1925 yılında Maraş halkının tümünü temsilen şehre, İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu mücadele 1973 yılında verilen ‘Kahraman’ unvanının kazanılmasına da vesile olmuştur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685