banner651

Lokanta ve restoranlarla ilgili merak edilenler

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan lokantalar bugün itibariyle müşterilerine hizmet vermeye başlarken, yeni kurallara göre, Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan kişiler arasında uygulanmayacağı açıklandı.

Lokanta ve restoranlarla ilgili merak edilenler

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan lokantalar bugün itibariyle müşterilerine hizmet vermeye başlarken, yeni kurallara göre, Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan kişiler arasında uygulanmayacağı açıklandı.

Koronavirüs salgını sebebiyle kapatılan lokanta ve benzeri iş yerleri yeni kurallar çerçevesinde kapıları açtı.

Koronavirüs tedbirleriyle açılan lokantalar ve restoranlar yeni kurallar açıklandı.

Koronavirüs salgının önlemek için Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi, Bilimsel Danışma Kurulu tarafından 30 Mayıs tarihinde alınan kararlar, Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan kişiler arasında uygulanmayacağına karar verdi.

Koronavirüs kapsamında alınan tüm tedbirlere tam olarak uyulmasına gerektiğinin altı çizildi.

Lokanta ve restoranlarda, genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanmalı, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılması gerektiğini belirtildi.

İşyerlerinde, valeler tarafından eldiven kullanılmaması gerektiğini ve her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazlı el dezenfektanı ile temizlenmesi gerektiğini ve valelerin maske kullanmaları gerektiği ifade edildi.

Gelen müşterilerin ateşlerinin ölçülmesi için gerekli tedbirlerin alınması ateşi 38 derecenin üzerinde olanların iş yerlerine alınmamasına ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları sağlanmalı gerekecek.

Alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

“Lokanta ve restoranlara maskesiz müşteri içeri alınmaz. Misafirin yanında yoksa verilmek üzere maske bulundurulmalıdır, misafirlerin yeme, içme faaliyeti dışında ve masadan her kalktıklarında maske takması sağlanmalıdır. Yemek salonları, giriş alanı ve holü, ilave salonlar gibi genel alan kullanımları ve açık alanlar dahil tesisin tamamı sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenmelidir. Tesisin içinde veya dışarısında sıra oluşabilecek her yerde (lavabo önleri, varsa sigara içme alanları vb.) 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalıdır. Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan misafirler arasında uygulanmaz.

Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmelidir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunacak şekilde yapılmalıdır. Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalıdır. Masa yanlarına sandalye konulmaz ve masa yanlarına oturma düzeni oluşturulmaz. Karşılıklı oturmada masa eni 70 cm’den küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanmalı veya karşılıklı oturma mesafesinin arttırılması amacıyla iki masa birleştirilerek kullanılmalıdır.

Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir. Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılmalı, servis ise mutfak personeli tarafından sunulmalıdır. Çay, kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçların kaldırılmalı veya misafire servis elemanı aracılığıyla servis yapılmalıdır. Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca, temassız ödeme alınmalı, temaslı post cihazı kullanılması halinde, her kullanımdan sonra cihazın %70’lik alkol ile silinerek temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Genel kullanım alanlarının ve genel müşteri tuvaletlerinin girişlerinde, geniş salonların farklı yerlerinde el antiseptiği bulundurulmalıdır. Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları hizmete açılmaz. Personelin düzenli sağlık kontrolü yapılmalı, birlikte yaşadığı kişilerin COVID-19 açısından izlenebilmesi için personelden periyodik bilgi alınmalıdır.”

 

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 16:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER