KAHRAMANMARAŞ'TA

Kahramanmaraş sık uğradığımız, içtenlikli dostluklar kurduğumuz yörelerimizden biri…

KAHRAMANMARAŞ'TA

Daha önceki bir toplantıda KASİAD'dan arkadaşlarla "tarım ve hayvancılık alanında son gelişmeleri" irdeleyen bir toplantı yapmaya kararlaştırdık.

Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen "fikr-i takip ilkesine" sadık bir arkadaşımızdır. KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi'nin tarım uzmanımız Ali Ekber Yıldırım ile benim katılacağım bir toplantı yapmayı önerdiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ta 28 Mart 2012 günü toplantıyı gerçekleştirdik. Toplantı öncesinde Başkan Ahmet Kamil Şirikçi'nin, Doru Çiftliği'nde kahvaltı ettik. Sonra hijyen koşullarına harfiyen uyan bir titizlikle çiftliği dolaştık.

DORU ÇİFTLİĞİ VE DOĞRU YAKLAŞIMIN ZENGİNLİĞİ

Doru Çiftliği'nde 3 veteriner hekim, bir mühendis ve bir de teknisyen istihdam edilmiş. Şirikçi bu 5 elamanını "A takımı" olarak tanıtıyor. Asıl önemlisi ise  "işe yaklaşım tarzı": Çiftlikte insan, hayvan ve araç trafiğinin ilkeleri ve kuralları saptanmış. Çiftliğin deneyim ve birikimleri, bir Web Sayfası ile herkesin yararlanacağı şekle getirilmiş. Ülkemizde ve dünya genelinde süt hayvanları özellikle de damızlık konusunda gelişmeler yakından izleniyor. Ayrıca, kaba ve masif yem üretimi ile hayvan yetiştiriciliği ayrı işletmeler olarak yapılandırılmış. Kayıt ve hesap sistemleri birbirinden bağımsız işliyor. Tek bir cümle ile anlatmak gerekirse kolaycılığa kaçılmamış, geleneğin getirdiği birikimler sorgulanmış, rakiplerin taktik ve stratejileri üzerine kafa yorulmuş… Sorgulamanın, uzun dönemli geleceği güven altına almanın çok temel bir girdisi olduğu iyice içselleştirilmiş. Kaba yemi kendilerinin inisiyatifinde üretme konusunda kararlılıkları var. Birkaç yıl sonra ülkemizin dört başı mamur bir büyük baş hayvan yetiştirme çiftliğini göreceğimize yürekten inanıyorum; çünkü "başlangıç noktasına hassas bağlılık ilkesine" sadık kalınmış. Bu güzel örneği yöre insanı ve hepimiz yakından izlemeliyiz. Doru Çiftliği ile ilgili bir son söz söylemek gerekirse, "İş yapma tarzının doğruluğu, güzel sonuçlar yaratmanın güvencesidir. Doru Çiftliği iş yapma tarzına özenin örneği olacaktır" derim.

Hünkar Çiftliği'nde bir meraklı girişimci

İnsanların işe yaklaşımını, hayata ilişkin felsefesini önemserim. Felsefesiz iş yapılabileceğini ama, temiz, doğru ve tam iş yapılamayacağını bize öğreten Nusret Hızır hocamızı her zaman anarım. Kahramanmaraş'ta ziyaret ettiğimiz Hünkar Çiftliği'nin kurucu ortaklarından Eşref Şekerli ile tanıştık. Yaptığı işle ilgili dünya genelindeki gelişmeleri izleyen, ülkemizin olanak ve kısıtları üzerinde kafa yoran, "gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgemeyen" bir açık yürekli insanımız…

Bir büyük baş çiftlik kurarken yer seçiminin, barınak özelliklerinin, uygun ırkın, kaba yem girdisinin, süt değerlendirmenin, hijyen koşullarının, gözetim ve denetimin farkında olan, bir adım ileri giderek hayata taşıyan biri… Beş önemli mesajı iletmemizi istedi: Türkiye ne yapıp etmeli arazi toplulaştırma işini çözmeli… Bu ülke ne yaptığını, nasıl yaptığını, hangi öncelikleri olduğunu bilmesi için dinamik bir envantere sahip olmalı, bugünkü eksik bilginin yarattığı kafa karışıklığından kurtulmalı. Sütçü ve etçi hayvan konusunda ülkenin ne yapmak isteği netleşmeli, ülke gerçeklerine uygun bir tutum kararlılıkla hayata taşınmalı… Genleri dejenere olmuş hayvan varlığını arındıran kararlı bir uygulama yürürlüğekonmalı…

Nesil iyileştirilmesi iyi kavranarak, akraba evliliği çarpıklığının yarattığı verimsizlik aşılmalı vb…

Kahramanmaraş'ta 500 baş hayvanın üzerinde kapasiteye sahip Madatel, Okar, Kassüt ve Elbistan Yem Çiftliklerini bir sonraki gezilerimizde inceleyip güzel gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Köşe yazısı uzayınca editörler kızıyor; gözlediklerimi ve sizlerle paylaşmak istediklerimi aktarmaya yarın KOBİ’den ekindeki yazımda devam edeceğim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER