Kahramanmaraş’taki deprem riski masaya yatırıldı

Kahramanmaraş’ın deprem riski TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç başkanlığında görüşüldü.

Kahramanmaraş’taki deprem riski masaya yatırıldı

 Kahramanmaraş’ın deprem riski TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç başkanlığında görüşüldü.


Güvenç, Kahramanmaraş’ta deprem riskini göz önüne alarak alınması gereken tedbirler ile ilgili toplantı yapıldığını dile getirdi.

Toplantıda,Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, Kahramanmaraş’ın yapı stoklarıyla ilgili ve  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Ali Can Kop, şehrin fay hattı ile ilgili sunum yaptı.

Güvenç, ilgili kurumların gerekli çalışmaları yaparak depremle ilgili alınması gereken tedbirlerle ilgili rapor oluşturacağını belirtti.
Sivrice’de önemli depremin meydana geldiği hatırlatan Güvenç, şunları söyledi:
“Bu depremden sonra bilim adamlarının bize söylediği, uzun yıllardır uyuduğu söylenen Doğu Anadolu Fay Hattı’nın harekete geçtiği ve bu fay hattının Sivrice/Elazığ merkezinde bir boşalma yaşayarak bir sonraki hatta Adıyaman, Çelikhan ve Sincik tarafına geldiği, arkasından da ilimizin Pazarcık, Dulkadiroğlu’nun özellikle kara Maraş dediğimiz yerden Türkoğlu üzerinden Hatay’a geçtiği kamuoyunda da tartışıldı. Bu gerçeklik karşısında Maliye Bakanımız şehrimizi ziyaret ettiğinde sayın bakana, ‘İstanbul’da olası bir depremde ne olabileceği şeklinde ciddi arayışlar var, uzun yıllardır çalışıyoruz. 7 şiddetinde deprem olursa ne olur, fay hattına en yakın mesken konutların durumu nedir? çalışılıyor. Biz de Doğu Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde olan en önemli illerden biri olarak deprem olmadan, fay hattı tam olarak Dulkadiroğlu’nun veya Türkoğlu’nun neresinden geçiyor, fay hattının ana merkezi üzerinde hat boyunca konut stokumuz nedir?, ne değildir?, bunları çalışalım, devlet olarak, belediyeler olarak nasıl destek veririz. Zatı alinizin de katıldığı bir toplantıda tedbirler paketi iyi olur’ dedim. Sayın bakan da, ‘Düşünceniz iyi, bunu Çevre ve Şehircilik bakanımızla da görüşelim, bu konuda çalışalım.”

Olası deprem öncesi alınacak tedbirleri masaya yatırdıklarını ifade eden Güvenç, “Bu bağlamda da Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Osman Arısal uzun süredir bu konuda çalışıyordu, ben sürekli kendisiyle görüşüyordum. ‘Ben bu işin haritasını çıkarttım’ dedi. Ayrıca Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Ali Can Kop hocamız önemli çalışmaları olduğunu biliyorum. Dolayısıyla fay hattının bulunduğu ilçelerin belediye başkanları ve konunu uzmanlarıyla beraber bir beyin fırtınası yapalım, mini bir çalıştay olsun, durumumuzu görelim istedik.” diye konuştu.


Toplantıdan çıkacak sonuçları Cumhurbaşkanlığına ve gerekli bakanlıklara iletileceğini dile getiren Güvenç, sözlerini şöyle südürdü:
“3 Nisan’da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Kızılcahamam’da milletvekilleriyle toplantıları olacak, o toplantıya kadar buradaki çıktıları, şehrimizin durumunu sizlerin imzasının da olduğu hazırlanan raporla devletimizin yönetimine taşıyalım. Belediyelerimiz ne yapabilir, TOKİ ne yapabilir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yapabilir, güzel bir yol haritası çıkaralım istedik.”

Toplantıya, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkoğlu Belediyesi, Pazarcık Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, AFAD temsilcileri ve Belediye Meclis üyeleri katıldı.



Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2020, 21:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER