banner651

ZABUN: "KAHRAMANMARAŞ EYLÜL AYINDA 90 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın Eylül ayında 90 milyon dolar ihracat yaptığını, buna göre bir önceki yılın aynı ayına göre %20 ihracat artışı gerçekleştirildiğini söyledi.

  ZABUN:

 

ZABUN: "KAHRAMANMARAŞ EYLÜL AYINDA 90 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın Eylül ayında 90 milyon dolar ihracat yaptığını, buna göre bir önceki yılın aynı ayına göre %20 ihracat artışı gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerine göre; Eylül ayında ihracat  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 artışla 14,5 milyar dolara yükseldi.

Bu rakam bugüne kadar en yüksek ihracat gerçekleştirilen Eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında ayrıca ihracatta son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Açıklanan verilere göre ilk 9 ayda ihracat yüzde 7 artışla 123 milyar 110 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 7,6 artışla 165 milyar 56 milyon dolara yükseldi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Zabun, “Kahramanmaraş’ta Eylül ayında 88 ülkeye yaklaşık 89,9 milyon dolar ihracat yaptık. Dokuz aylık Ocak-Eylül döneminde ise 773 milyon dolar, son 12 ayda ise 1 milyar 22 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Buna göre, 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki döneme göre %11 ihracat artışı gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.  

En çok ihracat yapılan ülkeler hakkında bilgi veren Zabun, “Kahramanmaraş’ta, 2018’in ilk 9 aylık döneminde İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan, Özbekistan, Bangladeş ve Fas en çok ihracat yapılan ülkeler olurken, bu ülkelere 9 ayda toplam 482 milyon dolar ihracat yapıldı. Buna göre en çok ihracat yapılan ülkelere satışta %11,4 artış gerçekleştirildi. İhracatın sektörlere dağılımında ise tekstil, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazırgiyim ve konfeksiyon ile iklimlendirme sanayii ana ekseni oluşturdu. Bu sektörler, Eylül ayında toplam 86 milyon dolar ihracat yaparken, ilk 9 aylık dönemde ise %12,3 artışla 724 milyon dolara ulaştı. En çok yükselişi ise iklimlendirme sektörü %45,8’lik artışla sağladı.”  ifadelerini kullandı.

 

Kahramanmaraş’ın 5 milyar doları aşan sanayi üretimi, 2,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile 125 ülkeye ihracat yaparak Türkiye ekonomisinde çok önemli bir ölçek oluşturduğunun altını çizen Zabun, şehrin ihracat kabiliyetini güçlendirmek adına büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

Zabun, Türkiye’de, sanayileşmenin en iyi örneklerinden birisi olan kentin ihracat ve istihdam üretme konusunda stratejik öneme sahip olduğu ifade ederek şöyle konuştu: “Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yönü ile milli hedeflere ulaşmada çok önemli fonksiyonu bulunan Kahramanmaraş, Türk sermayesiyle; Türk işçisinin alın teriyle üretilen değerlerimizi ihraç ediyor. Biz de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin rekabetçiliğini geliştirirken aynı zamanda, düzenlendiğimiz fuarlar ve sempozyumlarla bu gelişimi sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz. İhracatta pazar ve ürün çeşitliliğinin sağlanması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz hafta, iki önemli organizasyona imza attık. Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı ve Uluslararası Tekstil Zirvesi ile Sim Sırma temalı defile programı ile şehrimizin tasarım ve moda alanındaki gelişimini sergilemiş olduk. Bu organizasyonlar Kahramanmaraş’a yeni ihracat pazarlarının kapısını aralıyor. İnanıyorum ki, ileri dönemde çok farklı pazarlarda kentimizin adını duyulacaktır.”

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2018, 07:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER