banner651

TARIM ÇALIŞTAYI SONUCU AÇIKLANDI

AKParti Kahramanaraş Milletvekilleri İletişim Ofisi tarafından yapılan yazılı basın açıklaması ile Kahramanmaraş'ta düzenlenen Tarım Çalıştayı sonrası sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

TARIM ÇALIŞTAYI SONUCU AÇIKLANDI

 

AKParti Kahramanaraş Milletvekilleri İletişim Ofisi tarafından yapılan yazılı basın açıklaması ile Kahramanmaraş'ta düzenlenen Tarım Çalıştayı sonrası sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen çalıştay sonrası Tarım ve Orman Bakanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası alından kararlar üzerine açıklama yapıldı.

AKParti Kahramanaraş Milletvekilleri İletişim Ofisi tarafından yazılı açıklama şu şekilde:

''2011 yılından bu yana, Genel Başkan Yardımcımız Mahir ÜNAL Beyin fikri ve uygulama altyapısını oluşturduğu ve “KAHRAMANMARAŞ’I YENİDEN HAYAL ETMEK” adı altında  gerçekleştirdiğimiz çalıştayların devamı kapsamında Kahramanmaraş’ta  Tarım Orman ve Sulama işleriyle ilgili  sektör temsilcileriyle Genel Başkan Yardımcımız ve Milletvekillerimizin yaptığı görüşmeler sonucunda Kahraman şehrimizde bir Tarım ve Orman Çalıştayı yapma lüzumu hasıl olmuş ve 08 Kasım 2018 tarihinde Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, Genel Başkan Yardımcımız, Milletvekillerimiz ve sektör temsilcilerinin katılımı ile 11. çalıştayımız olan  Tarım Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Sonrasında  Tarım ve Orman Bakanımızın  daveti üzerine 06 Aralık 2018’de Tarım Bakanlığımızda çalıştay sonuçları ve taleplerimiz ile ilgili faydalı bir toplantı icra edilmiştir.

 

Yapılan toplantı sonucunda ;

1-)Adatepe Barajı: 790 milyon TL yapım maliyetli Adatepe barajının tamamlanması talebimiz Tarım Bakanımızca öncelikli ve önemli görülmüş ve bütçesi ile ilgili çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.

2-)Karakuz Barajı: 540 milyon TL maliyetli Karakuz  barajının hem sulama hemde EÜAŞ’a soğutma suyu sağlayacak olması nedeniyle talebimiz yine makul bulunmuş ve EÜAŞ’ın santral yapım maliyeti içerisinde değerlendirilerek yapılması planlanacaktır.

3-)Çetintepe Barajı: 94 km isale hattı döşendiğinde Ayvalı Barajına cazibe ile yaklaşık 48 milyon metre küp civarında su aktaracak ve 600 milyon TL maliyetli Çetintepe barajının tamamlanması uygun bulunmuştur. Bu kapsamda proje tamamlandığında 60 bin hektar tarım arazisinin sulanması ve şehrimizin içme suyunun bir bölümünün karşılanması  sağlanacaktır.

4-)Binboğa Göleti: Yatırım maliyeti 60 milyon TL civarında olan ve 1150 hektar alan sulayacak bir gölet olan Binboğa Göletinin  yapılması  yatırıma teklif edilecektir.

5-)Türkoğlu İmalı Ggöleti: 25 milyon TL maliyeti olan göletin ilk iki kısmı tamamlanmış 3. kısmı yatırıma teklif edilecektir.

6-)Elbistan Büyükyapalak Göleti:Yapılabilirlik  durumları incelenecektir. Kılılı göletinde de havza da su olmaması nedeniyle yapılmasından vazgeçilmesi kararlaştırılmıştır. 

7-)Sır Barajı: Sır barajının su seviyesinin 410 metre kodunda tutularak ortaya çıkacak tarım arazilerinin üretime açılması ve bazı yol güzergahlarının  gölet saha sınırından yapılması talebimiz vardı.

Sır barajı özel sektör tarafından yapılmış ve şu anda  EÜAŞ’ın  işlettiği DSİ envanterinde bir barajdır. 441 maksimum su kodu, dip savak kodu 417.5 metredir. Bakanlık verilerine  göre bizim talebimiz dip mesafesinin de altındadır. 410’a tekabül eden bu mesafeye düşmesi mümkün görünmemektedir. 417metre koduna düşünce 2500 hektar arazi ortaya çıkıyor. Buradan yıllık 20 milyon TL gelir elde edilebilir. Ancak elektrik üretim kaybı yıllık 52 milyon TL civarındadır. Aradaki 32 milyon TL lik zarar bakanlıkça vatandaşımızın üretim yapabilmesi nedeniyle yok sayılsa bile bu alan taşkına karşı korunaksız bir yer olduğundan dolayı bu talep bakanlıkça uygun görülmemiştir.

8-)Kahramanmaraş Türkoğlu Arazi Toplulaştırılması  ve TİGH Projesi:

Kadastro işlemi bitip tapuya giden köyler;  Akçalı – Ceceli – Dedeler – Göllühöyük – Kılılı - Kızıleniş - Kuyumcular - Minehöyük - Özbek – Pınarhöyük – Sarılar - Tahtalı Dedeler - Yeşilyurt

Kadastroda işlemleri devam eden köyler; Türkoğlu Merkez – Çobantepe – Şekeroba - Karalar(Karapınar) 2018 Aralık ayının son haftası tapulaştırmanın tamamı bitirilmesi planlanmıştır .

9-)TRÜF MANTARI ile ilgili;

Tarım ve Orman Bakanlığı ile sağlanan uygun görüşe göre; Kadın İstihdamı ve Kadın Kooperatifçiliğini güçlendirme kapsamında yaklaşık 50 ile 100 dönüm arazi üzerinde işletmesi ve yetiştirilmesi bölge kadınlarımıza ait olmak üzere trüf mantarı temin edilecektir. İlk aşaması için Bakanlıkla görüş sağlandı. Trüf Mantarı aşılı meşe fidanları bölge belirlenir belirlenmez hemen dikilecek, hasat süresi 5 yıl olan ve ürün çeşidine göre elli dolar ile bin dolar arasında satışı olan mantarların pazarlama kısmı Bakanlığı ait olacaktır. Trüf mantı bölge için yüksek gelir kaynağıdır.''



 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2018, 01:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER