guncel46.com

KAHRAMANMARAŞLI KADIN ÇİFTÇİLERE SERALAR GEZDİRİLDİ

GÜNDEM

KOCABAŞ, KIRSAL ALANDA KADININ İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI YÜKSEK

 Kahramanmaraşlı kadın çiftçiler Dulkadiroğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğ tarafından yeniliklerle buluşturulmaya devam ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve 2012 ve 2016 yılları arasını kapsayan kırsal alanlarda kadınların güçlendirilmesi projesi Kahramanmaraş'ta devam ediyor. 
Kahramanmaraş Merkez Dulkadiroğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen  domates yetiştiriciliği kursuna katılan kadın çiftçilere Türkoğlu ilçesindeki çeşitli seralar gezdirilerek bilgiler verildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Kocabaş, 2012 ve 2016 yılları arasını kapsayan kırsal alanlarda kadınların güçlendirilmesi projesinin devam ettiğini belirterek,  Giderek azalmasına rağmen tarım ağırlıklı bir toplum özelliğini de gösteren ülkemizde kadının özellikle tarımsal üretimdeki payı küçümsenmeyecek kadar fazla olduğunu söyledi. 
Kocabaş, "Bu projenin beşinci yılındayız nasip olursa 2016 yılında da devam edecek.  Projenin amacı Bakanlık olarak kırsal alanda kadınlarımız önemli ölçüde istihdam ediliyor ve tarımda önemli rolleri var bu bakımdan kadınlarımızın sadece tarımda yoğun işlerde çalışmaları yönünde değil, aynı zamanda kendi yaptıkları tarımsal faaliyetleri planlamaları, planlama yaparken hangi ürün ekimine karar verecekleri, modern tarım tekniklerini öğrenerekten daha fazla gelir sağlamalarıdır" dedi. Giderek azalmasına rağmen tarım ağırlıklı bir toplum özelliğini de gösteren ülkemizde kadının özellikle tarımsal üretimdeki payı küçümsenmeyecek kadar fazla olup kadının tarımsal üretime katılma biçimi onların sorunlarının tespitinde önem taşımaktadır diyen Kocabaş sözlerine şöyle devam etti; "Kırsal alanda kadının iş gücüne katılma oranı ülke genelindeki işgücüne katılma oranına göre daha yüksektir. Kırsal alanda tarım kesiminde istihdam edilen kadınlar çoğunlukla emek yoğun işlerde çalışmaktadırlar. Çiftçi kadınlar mevsimlik işler başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal üretimin her aşamasına katılmaktadırlar. Bakanlığımız Kadın çiftçilerimizin Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor faaliyeti için eğitim programları yapmakta; bu kapsamda uzun ve kısa süreli kurslar, çiftçi toplantıları, demonstrasyonlar tarla günleri ve çiftçi inceleme gezileri gibi faaliyetlerimiz tertip edilmektedir. 2015 yılında da bu çalışmalarımız devam etmekte olup eğitim Programlarına en az 20 kadın çiftçi katılmaktadır. Bu bakımdan belirlenen kadın çiftçilerimizin, öğrendiği yeni bilgileri mutlaka çevresindeki diğer çiftçi kadınlara anlatarak yaygınlaştırmaları gerekmektedir. Domates Yetiştiriciliği kursumuz da bu çalışmalarımızdan bir tanesidir" dedi.
Kuzucak Mahallesi çiftçilerden Fatma Görkem ise şöyle konuştu; "Domates yetiştiriciliği kursuna katıldık. Kursa katıldığımızdan bu yana domates yetiştiriciliği, fidelerin nasıl dikildiği konusunda eğitimler verildi. Bizim uyguladığımız yöntemlerin yanlış olduğunu gördük ve doğru uygulama yöntemlerini öğrendik. Düzenlenen kurstan dolayı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.
Haber: Ali EVRAN
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.