banner651

Ortaylı: “12 Şubat, İstiklal Savaşı’nın Başlangıcını Temsil Eder”

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı “Maraş Milli Mücadelesinin Kurtuluş Savaşındaki Yeri”ni anlattı.

Ortaylı: “12 Şubat, İstiklal Savaşı’nın Başlangıcını Temsil Eder”

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı “Maraş Milli Mücadelesinin Kurtuluş Savaşındaki Yeri”ni anlattı.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Maraş Milli Mücadelesi’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki Yeri” isimli konferans verdi.

Program açılışında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Maraş’ın Kurtuluşu, bütün Anadolu’da yürütülen Milli Mücadele’ye moral olmuş, can suyu olmuştur. O zorlu yıllarda, bütün Anadolu’nun kalbi, Maraş’ta atmıştır. Maraşlı da, bu mücadelenin hakkını vermiş, işgalcilere karşı sağlam, yıkılmaz, kararlı bir duruş sergilemiştir. Bu yüzden ecdadımızın 100 yıl önce gösterdiği cesaretle ne kadar övünsek azdır.” diye konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Maraş’ın kurtuluşunun İstiklal Savaşı’nın başlangıcı olduğunu söyledi.

 

12 Şubat, İstiklal Savaşı'nın başlangıcının ve zaferle yükselişini temsil eden bir olduğunu belirten Ortaylı, şunları kaydetti:

“Maraş’ın kurtuluş mücadelesiyle birlikte Antep ve Urfa'nın savunması da başarıyla bitmiştir. Maraş, Antep ve Urfa'da Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük Halep vilayetinin en önemli parçasında Fransa kendisine istikbal olmadığını ve Anadolu kıtasında hiçbir hisseye sahip olamayacağını anlayarak geri çekilmiştir. Bu coğrafya sürekli medeniyetler arasında el değiştirmiştir. Her türlü siyasetin üstünde bir zenginliktir Kahramanmaraş. Mühim olan buranın yaşaması, refahının devam etmesi, kültürel kimliğinin korunmasıdır. Gerisi her şey boştur. Gelir geçer ama kalıcı olan budur. Buradan kaç yüz devlet geçmiş. Onu bırakın bin yıldır Türk devletlerinin bile içinden hangi idareler gelmiş geçmiş. Bazen isimlerini siz bile şaşırırsınız. Ama bir şey kalmış. Baktığın zaman bin yıllık bir kültürü görüyorsun. Bu kalıntıyı görüyorsun. Bu hep kalır mı? yok. Silinip gidebilir. Ruhu duymaz kimsenin. Bugün Avrupa kültürü bile gidiyor dikkat etmediğin takdirde. Asıl dikkat edilecek şey kültürel dokudur. Onun savunulması ve korunmasıdır.”

Konferansa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, ile protokol mensupları ve binlerce vatandaş katıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2020, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER