“Maraş dondurması” coğrafi işaret sözleşmesi

Kahramanmaraş’ta, dünyaca ünlü Maraş Dondurmasının mahreç kullanımı ile ilgili coğrafi işaretini kullanım hakkı verilmesi ve denetimi sözleşmelerini düzenlenen törenle imzaladı.

“Maraş dondurması” coğrafi işaret sözleşmesi

Kahramanmaraş’ta, dünyaca ünlü Maraş Dondurmasının mahreç kullanımı ile ilgili coğrafi işaretini kullanım hakkı verilmesi ve denetimi sözleşmelerini düzenlenen törenle imzaladı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) coğrafi işaretli ürün olarak tescillettiği “Maraş Dondurması” tescil kriterlerini yerine getiren firmalarca kullanabilecek.

Kahramanmaraş’ın simgesi ve en güçlü markası olan ‘Maraş Dondurması’nı Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil ettiren KMTSO, dondurmanın kalitesini korumanın yanında Kahramanmaraş’ın, dondurma başta olmak üzere gastronomi zenginliğini turizme kazandırmayı hedefliyor.

 KMTSO Başkanı Serdar Zabun, ‘Maraş Dondurması’ ve ‘Maraş Biberi’nin, şehrin ekonomisine ve tanıtımına sağladığı katkının artırılması ve dondurmanın gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla oda olarak yoğun bir gündeme sahip olduklarını söyledi.

Çalışmaların bu yönde sürdürüldüğünü ve Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde, 2002 yılında Maraş Biberini tescillettiklerini, 2018’de ise coğrafi işaret tescilini alarak ‘Maraş Dondurması’nı koruma altına aldıklarını belirten Zabun şunları söyledi:

“Maraş Dondurması, Türkiye’de üretilen dondurmalar arasında kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, elastik yapısı, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesi ile farklılaşıyor. Yapımında kullanılan keçi sütü ve salebin oluşturduğu farklı tat ve aroma yanında, ‘Maraş Dondurması’nı farklı kılan bir diğer özellik yapımında sarf edilmesi gereken ustalık ve beceridir. Bu değerimizi yüceltmek ve kalitesini koruyarak geleceğe taşımak adına coğrafi işaret tescilini yaptırdık. Bugün de kalite kriterlerini sağlayan MADO, Kervan, Akdo ve Marasta firmalarımızla marka kullanım hakkı sözleşmelerini imzalıyoruz. İnanıyorum ki, dondurmamız yüzyıllarca aynı kalite ve aroma ile tüketiciye ulaşacaktır. Dondurma ile ilgili projelerimiz devam ediyor. Devam eden projeler arasında ise Dondurma Festivali yer alıyor. Kahramanmaraş’ın küresel markası ‘Maraş Dondurması’ 2-5 Nisan 2020 tarihlerinde büyük bir festivalin başkahramanı olacak."

Ayrıca, Adalet Bakanlığı Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü ile ‘Menşe İşareti Niteliğindeki “Maraş Biberi” Coğrafi İşaretini Kullanım Hakkı Verilmesi ve Denetimi Sözleşmesi’ imzalandı.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2020, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER