banner651

KSÜ'de Nevruz Bayramı kutlandı

KSÜ'de Nevruz Bayramı kutlandı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi Nevruz Bayramı münasebetiyle kutlama düzenledi.

Nevruz Bayramı kutlama programının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Çoşkun, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi, Nevruz Bayramı’nı kutlamanın sevinci içerisinde olduklarını ifade etti.

Balkanlardan Orta Asya’ya kadar çok büyük bir coğrafyada baharın müjdecisi olarak kutlanan Nevruz Bayramı, binlerce yıldır bir arada yaşayan farklı kültürler arasındaki sevginin ve dostluğun sembolü olduğunu hatırlatan Coşkun, şunları kaydetti:

“Aynı coğrafyada dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin yaşayan kadim bir milletin evlatları olan bizler, tabiatın uyanışını, gönüllerin ve zihinlerin de uyanışına vesile olarak görmeli, medeniyetimizin farklı renk ve dokularını sevgi ve hoşgörü ortamında yakınlaştırarak, birliğimizi güçlendiren Nevruz geleneğini gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Tıpkı geçmişi birlikte oluşturduğumuz gibi, geleceğimizin de birlikte inşa edilmesini sağlamalıyız.”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise 2 bin 800 yıllık bir geleneği sürdüren bir milletin ferdi olmaktan büyük bir onur duyduğunu dile getirdi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da Nevruz Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

Nevruz’un her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı, ifade eden Can, “Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nevruz, 12 Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara, önemli bir nevruz geleneği olan çim tepsisi ile ikramlar gerçekleştirildi.

Program kapsamında Öğr. Gör. Ayça Çetiner Önal danışmanlığındaki Gösteri Sanatları Öğrenci Topluluğu tarafından zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

Ardından, Dr. Öğretim Üyesi Seher Atmaca ve Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Mustafayeva tarafından bahar türküleri dinletisi sunuldu.

Protokol üyelerince Nevruz’un en önemli simgelerinden biri olan demir dövme merasimi gerçekleştirildi ve yakılan Nevruz ateşinden atlandı.

Etkinliğin ardından Rektörlük Makamında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı ve öğretim elemanları tarafından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’a Nevruz ikramlarının yer aldığı tepsi ikram edildi.

Nervuz kutlamalarına, Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Numan Öksüz, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, il protokolü ve KSÜ personeli katıldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2021, 19:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER