banner675

Uzman doktordan koronavirüs açıklaması

Dünyada etkili olan koronavirüs ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Ürün açıklamalarda bulundu.

Uzman doktordan koronavirüs açıklaması

 Dünyada etkili olan koronavirüs ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Ürün açıklamalarda bulundu.


Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Ürün, dünyayı etkili altına alan koronavirüs ile ilgili bilgiler verdi.

Ürün, koronavirüslerin geçmişten bu yana boğaz enfeksiyonu ve nezleye sebep olduğunu söyledi.
Virüsün zaman içerisinde genetik yapısını değiştirerek bulaştırıcılığını arttırması ve ağır enfeksiyonlara yol açtığını ifade eden Ürün, şunları kaydetti:

“Hayvanlardan insanlara bulaşan koronavirüsler değişikliğe uğrayarak  insandan insana bulaşma kabiliyeti kazanabilir. Daha önce  gördüğümüz MERS  ve SARS hastalıkları koronavirüslerin yol açtığı bu tip enfeksiyonlardandır. 2019 Aralık ayında Çin Halk Cumhuriyeti’nde başlayıp dünyaya yayılan Covid-19  virüs enfeksiyonu da daha önceki koronavirüs enfeksiyonlarında olduğu gibi hayvanlardan insana bulaştıktan sonra insandan insana bulaşma yeteneği kazanmıştır.”

Hastalığın bulaşmasının damlacık adı verilen virüs içeren parçacıkların öksürme ve hapşırma yolu ile 1 metreden daha yakında bulunan insanlara, kirlenen cansız yüzeylere dokunan ellerin yıkanmadan ağız, göz ve buruna teması ile bulaştığını belirten Haydar Ürün, “hastalığın en sık belirtilerinin ateş ve kuru öksürük olmakla birlikte boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, yorgunluk, yaygın vücut ağrısı, bulantı, ishal, nefes darlığı ve göğüs ağrısı olarak  belirtileri ortaya çıkıyor.” dedi.

Covid-19 enfeksiyonu nezle boğaz ağrısı gibi basit belirtilere yol açtığını dile getiren Ürün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akciğerlere ulaşarak zatürre ve solunum yetmezliği ve ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bulaştırıcılık hızı daha önceki virüslere göre daha yüksek olmasına rağmen ölüm oranı MERS ve SARS hastalıklarına göre daha düşüktür. Ölüm oranı yaş arttıkça artmaktadır. Şimdiye kadar ölen çocuk bildirimi yapılmamıştır. Genç hastalarda oldukça az ölüm oranı görülmüştür.  Ölümler daha çok 50 yaşından büyük, kalp, akciğer, şeker ve kanser gibi kronik hastalığı olanlarda görülmektedir. Şu an için dünyada spesifik bir tedavi ve aşı geliştiremediği için en uygun korunma yolları kişisel hijyen kurallarına azami uyulması ve kirlilik ihtimali yüksek yerlerden uzak durulmasıdır.”

Ürün, Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirler sayesinde ülkemizde hastalığın görülmesinin çok geciktiğinin ve sadece yurt dışı seyahat öyküsü olan kişide görüldüğünün altını çizdi.

Ürün, “Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın kuluçka süresi 14 gün boyunca evlerinden dışarı çıkmamasını ve şikayetleri olduğu takdirde gecikmeden sağlık kuruluşlarına başvurmasını öneririz. Kişisel hijyen önlemlerine uyulduğu müddetçe hastalıktan korkulması gereksizdir.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2020, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685