banner675

Koronavirüse maske, mesafe ve hijyen

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi KBB Doktoru Op. Dr. Faruk Atlı, “Koronavirüse karşı mesafeye ve maskeye dikkat edilirse pandemiden kurtulmak mümkün, çünkü birisi maskeli, birisi maskesiz olursa kendisini koruma şansı düşük.” dedi.

Koronavirüse maske, mesafe ve hijyen

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi KBB Doktoru Op. Dr. Faruk Atlı, “Koronavirüse karşı mesafeye ve maskeye dikkat edilirse pandemiden kurtulmak mümkün, çünkü birisi maskeli, birisi maskesiz olursa kendisini koruma şansı düşük.” dedi.

Dünyayı etkileyen ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı açıklamalarda bulunan Atlı, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak virüsten korunabileceğini belirtti.

Maske takan bir insanın virüsten korunması oranının yüzde 30 olduğunu, maske takan bir insandan başkasına bulaştırma oranının ise yüzde 70 azaldığını hatırlatan Atlı, şunları kaydetti:

“Ülkemiz ve dünyamız çok önemli bir pandemi salgınından geçiyor. Bu dönem daha önceki dönemler de görülen salgınlara göre çok daha ağır seyredecek bir salgın gibi gözüküyor. O yüzden herkesin tedbirlerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Sadece kendimize bakmamız yeterli olmuyor. Herkesin mesafeye ve maskeye dikkat etmesi sonrasında bu pandemiden kurtulmak mümkün, çünkü birisi maskeli, bir diğeri maskesiz olursa kendisini koruma şansı düşük. O nedenle herkesin karşılıklı maske takması mesafeye uymasa bile yüzde 95 gibi koruyuculuğu var. Onun haricinde el hijyenimiz. Elimize bulaşan mikropların ağzımıza, burnumuza ya da gözümüze dokunmamız sonrasında ya da yüzümüzün bir yerine dokunmamız sonrasında oradan solunum yoluyla içeri girebileceği için el hijyenimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sık sık ellerimizi yıkamamız gerekiyor.”

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve sonbaharın gelmesiyle gribal salgının yaygın olduğunu dile getiren Atlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tedbirimizi çok dikkatli bir şekilde almamız önemlidir. Bu dönemde mutlaka zatürre aşısını hastalara öneriyoruz. Akciğeri etkileyen bir pandemi solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Akciğeri koruyacak şekilde mutlaka zatürreden veya da zatürree alt yapısı olan insanların kendisini muhafazaya alması gerekir. Mutlaka bir zatürree aşısı öneriyoruz. Özellikle kolay grip geçiren insanların grip aşısından mutlaka yaptırması gerekiyor. Kendi vücut direncimizi artıracak şeyler yiyecek içecekler hepinizde bildiği gibi C vitamini özellikle bu pandemide D vitamini güneş bizim bizim memleketimizde bol şekilde var. Nasıl olsa onlardan faydalanarak kendi vücut direncimizi artırmak gerekiyor. Artık sonbahar dönemi başlıyor. Bu dönemde grip gribal enfeksiyonlar diğer gribal enfeksiyonlar çok sık olunacağı için hem pandemi enfeksiyonu ile karışabileceği için hem de pandeminin ağır seyretmesini ya da pandemi belirtilerinin daha kötü sonuçlanmasını sağlayabileceği için ya da yanlış olup karıştırılıp tedavinin aksamasını sağlayabileceği için önemlidir. O yüzden bu dönemde bu gripten çok ciddi bir şekilde korunmamız lazım. Bütün dünyayı etkisi altına almış olan bir pandemi dönemindeyiz. Onu hem zemini artırmak hem de onunla karıştırmak gibi tehlike söz konusu olduğu için azami dikkati göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685