KAHRAMANMARAŞ’TA KÜRESEL ISINMA VE İNSAN SAĞLIĞI KONUŞULDU

UYGUR, TÜRKİYE RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA YER ALIYOR

KAHRAMANMARAŞ’TA KÜRESEL ISINMA VE İNSAN SAĞLIĞI KONUŞULDU

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Uygur, Küresel ısınma nedenli oluşacak iklim değişiklikleriyle bilhassa su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan ülkemiz olumsuz yönde etkilenecektir. Türkiye bu bakımdan riskli ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Çalışan Sağlığı Şubesi tarafından organize edilen "Küresel Isınma ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri ve Korunma Yöntemleri" konulu konferans K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan UYGUR tarafından sunum eşliğinde verildi. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Abid Başarıcı, Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda ülkemizi yaşanabilir bir ülke olmaktan çıkarmak istemiyorsak ve insanlarımıza daha sağlıklı bir gelecek bırakmak istiyorsak tarımsal toprak alanlarımız korunmalı, su kaynaklarımıza sahip çıkmalı ve doğru kullanmalı kuraklık ve çölleşmenin önüne geçecek tedbirleri çok geç kalmadan bugünden ülke olarak almak zorundayız" dedi. 
Konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Nihan Uygur,  Tarih boyunca dünyamız çok büyük iklim değişmelerine sahne olmuş, bazı dönemlerde coğrafyası tamamen değişmiştir. Bundan sonra da bu değişimin yavaş da olsa devam edeceği düşünülmektedir. Bu değişimde 18. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren insanlara etkilerinin olduğu da bilinene bir gerçektir.
Nitekim, yapılan çalışmalar küresel boyutta bir ısınmanın ortaya çıkarak doğal dengeyi bozduğu ve iklimdeki değişikliklere ve bazı belirsizliklere yol açtığı, gelecekte de bu belirsizliklerin sorunları artırmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.
İklim bilimcilerin üzerinde birleştiği nokta gelecekte olabilecek iklim değişikliğinin küresel ısınma kaynaklı olacağı şeklindedir.
Ülkemiz dünyanın oluşumundan bugüne, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Bundan sonra da tartışmasız olumsuz yönde etkilenmeye devam edecek gibi gözükmektedir.
Küresel ısınma nedenli oluşacak iklim değişiklikleriyle bilhassa su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan ülkemiz olumsuz yönde etkilenecektir. Türkiye bu bakımdan riskli ülkeler arasında yer almaktadır.
İklim değişikliklerine karşı gerekli önlemler alınmaz ise ülkemizin kurak ve yarı kurak alanlarındaki su kaynaklarının tükenmesi ile içme amaçlı su ihtiyacı daha da artacak ve sorunlara yenileri eklenecektir.
Hava ve iklim insan etkinliklerini insanın refahını ve sağlığını çok değişik yollardan etkiler. Gerçekte iklim insanoğlunun yaşam ihtiyaçlarını karşılayan kaynağın kendisidir. İnsanoğlu yüzyıllar boyunca barınaklarını, yiyecek ve enerji üretimlerini genel olarak iklim ve çevreye uyumlu bir yaşam tarzı oluşturmak için düzenlemiş, iklimdeki olası değişiklikler, salgın hastalık koşullarındaki değişiklikler üzerinde de önemli bir rol oynamaktadır; dedi.
Konferas sonunda Yrd. Doç. Dr. Nihan Uygur'a programa katılımlarından dolayı Dr.Abid  Başarıcı tarafından teşekkür belgesi verildi.
Haber. Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER