banner651

DANTEL DEĞİL NAKIŞ YAŞASIN

Osmanlı sarayının nadide nakış eserleri, bugün de o müstesna yerini koruyor.

DANTEL DEĞİL NAKIŞ YAŞASIN

Osmanlı sarayının Kahramanmaraşlı gelinlerinin çeyizlerinde yer alan nadide nakış eserleri, bugün de o müstesna yerini koruyor. Nakkaşların elinde hayat bulan ve yaşatılmak için üzerinde cansiperane çalışılan saray geleneği şimdilerde, bu işe gönül veren Sıdıka Gürkan sayesinde sınırları aşmaya çalışıyor. Gürkan, 110 kişilik ekibiyle yüzyıllara meydan okuyan sanatın tarihini bir kez daha yazıyor. Daha önce Beylerbeyi Sarayında 4 kez sergilenen ve bir kez de Yunanistan'ın Gümülcine şehrinde sanatseverlerin karşısına çıkan nakış eserleri, şimdi deGazianteplilerin beğenisine sunuluyor.

Bayazhan Kent Müzesinde, tarihi bir atmosferde sergilenen eserler, sanattaki inceliğin farkına henüz varamamış olanları da bekliyor. Gürkan'ın deyimiyle, 'Fransız danteli, Çin işlemesi değil, Osmanlı sanatı yaşasın diye buradayız.' diyor inci gibi işlenen nakışlar. Kahramanmaraş, Osmanlı saraylarına gelin vermiş bir şehir. Gelinlerin çeyizlerini de nakış eserler süslemiş. Yıllara meydan okuyan ve şehrin ismiyle de müsemma olmuş Maraş işi nakış eserleri, Nakkaş Kahramanmaraş firması tarafından titizlikle yaşatılıyor. Her ilmeğinde Osmanlı kültürünün izlerinin görülebileceği bu sanat, görenleri de kendisine hayran bırakıyor. 'Bu sanatı herkes tanımalı' diye yola çıkan Nakkaş Kahramanmaraş'ın koordinatörü Sıdıka Gürkan, ekibiyle bir olarak, yüzlerce eseri tam 4 kez Beylerbeyi Sarayında sanatseverlerin karşısına çıkardı. Sergi o kadar ilgi gördü ki, sınırları da aşıp komşu Yunanistan'ın Gümülcine şehrinde de Osmanlı'nın izlerini seyrettirdi. 'Osmanlı'dan Günümüze Nakış' isimli sergi şimdi de Gaziantep'te bulunan Bayazhan Kent Müzesi'nde sergileniyor. Nakışlar sergilendiği gibi, izleyenlere sanatın yolculuğu da birebir gösterilip anlatılıyor. Nakışı işleyenlerin sayısının da çoğalmasının amaçlandığı sergilerde, katılımcılar hayranlıklarını gizleyemiyor.

Sanatın unutulmaya yüz tutmaması için büyük emek harcadıklarını anlatan Gürkan, "İşlemeleri yapan insanlar çoğalsın ki, bir Fransız danteli, Çin işlemeleri değil de kendi öz kültürümüz olan Osmanlı sanatı yaşasın istiyoruz. Biz de bunun için buradayız' diyor. Gürkan'ın sergiyle ilgili hedefleri de büyük. 6'ncı sergisini açmanın mutluluğunu yaşayan sanatkar bununla da kalmak istemiyor. Gürkan, Osmanlı geleneğini yaşatmak için sürdürdüğü işteki hedefini şu şekilde anlatıyor: "Kahramanmaraş saraylara gelin vermiş bir şehir. Gerçekten bu gelinlerin çeyizleri dillere destan olmuş. Osmanlıdan buyana işlemeler devam ediyor. Biz bu işlemeleri yeniden günümüze de uyarladık. İstiyoruz ki Türkiye'deki her ilimizde bu sergiyi açalım. Yurt dışında da bir çok ülkede bu eserlerimizi insanlara anlatalım."

'Osmanlı'dan Günümüze Nakış' isimli sergi Gaziantep'te 10 gün boyunca açık kalacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER