banner651

YILDIRIM: “İHRACAT KREDİLERİNİN YÜZDE 41'DEN FAZLASINI VERİYORUZ”

Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, Eximbank olarak 65 milyarlık aktif büyüklüğü ile Türk Bankacılık sisteminin 11. büyük bankası konumunda olduklarını ve Türkiye'de üretilen ihracat kredilerinin yüzde 41'den fazlasını Türk Eximbank tarafından verildiğini söyledi.

YILDIRIM: “İHRACAT KREDİLERİNİN YÜZDE 41'DEN FAZLASINI VERİYORUZ”

 EXİMBANK GENEL MÜDÜRÜ YILDIRIM: “İHRACAT KREDİLERİNİN YÜZDE 41'DEN FAZLASINI VERİYORUZ”

 

Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, Eximbank olarak 65 milyarlık aktif büyüklüğü ile Türk Bankacılık sisteminin 11. büyük bankası konumunda olduklarını ve Türkiye'de üretilen ihracat kredilerinin yüzde 41'den fazlasını Türk Eximbank tarafından verildiğini söyledi.

 

Türk Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yeniliklerinin Kahramanmaraş iş dünyasına tanıtılması amacıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetiyle kente gelen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım,  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 47. Olağan Meclis Toplantısı'nda, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki ihracatın kabaca yüzde 23'üne destek verdiklerini, 2017 hedefinin ise bunu 3 puan daha yukarıya çıkartmak olduğunu söyledi.

Türkiye'de verdikleri destekleri anlatan Yıldırım, "Geçtiğimiz yıl kredi ve sigorta toplamında Tük Eximbank'ın desteği 33 milyar, dolar bu seneki hedefi de 40 milyar dolara yaklaşmak. Böylece Türkiye ihracatına yüzde 26'lık destek verir bir aşamaya ulaşmak. Bu haliyle de dünyada bugün itibarıyla ihracatçısına en fazla destek veren Güney Kore ki yüzde 28'lere yakın ondan sonra ikinci duruma biraz daha yaklaşmış bulunmak istiyoruz. 2016 ihracatı, 900 milyon dolara yakın olan Kahramanmaraş'ın iyi çalıştıkları illerden biri olduğunu aktaran Yıldırım, Türkiye ortalamasının üstünde bir oranda çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'de 65 bin ihracatçı bulunduğunu, aşama aşama ihracatçıların tamamıyla çalışır hale gelmek istediklerine dikkati çeken Yıldırım, sigorta ve kredi konusunda şunları kaydetti: "Sigorta konusunda önemli olan bir şey bir müşterinize mal satacağınız zaman o alıcıya nasıl bir limit verileceğini merak ediyorsunuz. Onu biz şu anda ortama 6 gün gibi bir sürede yapıyoruz. Yeni bir proje yürütüyoruz, çok fazla kaynaktan aldığımız bilgiyi artık tek bir kaynaktan alıp bunu size gün içerisinde veya belki saatlerde yapmak istiyoruz. Belki de sizin gittiğiniz fuarlarda orada stant açarak hazır müşteriniz oradayken müşterinize o limiti verip kredilendirme işlemini de yerinde yapabileceğiz. Biz çalıştığımız müşterilerimizin doğal olarak sigorta sisteminden memnun olduğunu görüyoruz. Çünkü onların zaman zaman tahsil edilemeyen alacakları oluyor. O alacakların tahsil edilemeyen durumunda onu biz tazmin ediyoruz. Bu alanda Türkiye'de çalışan yerli ve yabancı uluslararası kuruluşlarında ötesinde Türk Eximbank birinci durumunda. Yani ihracat kredi sigortası bakımından en büyük sigorta kuruluşu durumunda. Aynı zamanda ihracatçılarımızın Türkiye'deki alacaklarını da sigorta ediyoruz."

Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu da Hazine Destek Kefalet Sistemi ile geldikleri noktada 2010 yılında başlayan bu sistemin 2015 yılına kadar tam bir yatay seyir izlediğini belirtti.

Bankalara verdikleri kefalet tutarının ciddi oranda arttığını vurgulayan Teberoğlu, "2015 yılında ulaşılan firma sayısı, bu destekten yararlanan firma sayısı 5 binler civarında iken, 2016 yılında kurulumuzun sistem üzerinde büyük bir değişiklik yapmak için çıktığımız bu yolda 2016 yılı Ekim ayında büyük bir değişikliğe uğradı. Aralık ayından itibaren hızlı bir ivme ile şu andaki rakamları söyleyeyim. Dün akşam itibariyle bankalara verdiğimiz kefalet tutarı 124,4 milyar liraya ulaştı. Bunun karşılığı firmaların kullanacağı kredi rakamı da 140 milyar lirayı buldu. Firma bazında bakıldığında 200 bin firmaya yaklaşmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 06:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER