banner675

YARIM ASIRLIK KALAYCI USTASI, BAKIRA İLGİDEN MEMNUN

YARIM ASIRLIK KALAYCI USTASI, BAKIRA İLGİDEN MEMNUN

YARIM ASIRLIK KALAYCI USTASI, BAKIRA İLGİDEN MEMNUN

YARIM ASIRLIK KALAYCI USTASI, BAKIRA İLGİDEN MEMNUN

Kahramanmaraş
'ta kent merkezi ve köylerde 66 yıldır kalaycılık yapan Mehmet Karaman, bakır mutfak eşyalarına olan ilginin son yıllarda artmasından oldukça memnun.



Henüz 13 yaşındayken çırak olarak başladığı kalaycılığı bir süre çocuklarıyla birlikte yapan Karaman, çocuklarının farklı işlere yönelmesinin ardından tek başına devam ettirdiği mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.



Yanında yetiştirdiği çırak ve kalfalara da mesleğinin ayrıntılarını öğreten Karaman,Kahramanmaraş'taki 500 yıllık tarihi Kapalı Çarşı'daki iş yerinde bakır mutfak ve hediyelik eşyaları kalaylayıp kullanıma hazır hale getiriyor.



İlerleyen yaşına rağmen çok sevdiği mesleğini bırakmayan Karaman, şimdilerde bakıra olan ilginin de artmasıyla mesleğinin en hareketli günlerini geçiriyor.



Karaman,  yaptığı açıklamada, çocuklarının okuyup memur olduğunu, kendisinin de kent merkezinde kalay işi yapmaya devam ettiğini söyledi.





Günümüzde bakır mutfak ve hediyelik eşyalarına hızlı bir dönüş olduğunu belirtenKaraman, dolayısıyla kendi işlerinin de arttığını kaydetti. Karaman, şöyle devam etti: 



"Kalay için buzdolaplarının bazı boruları gelir. Eski yeni fark etmiyor bakır ürünler geliyor. Şimdi daha çok arttı bakıra yönelme. Hastalık çoğalınca insanlar yeniden bakıra yöneliyorlar. Bu ilgi biz kalaycıların da işlerini artırıyor. Sıhhat bakımından bakır hepsinden daha iyi. Atalarımız, dedelerimiz bakır ile yemek yapar yerlerdi. Bir hastalık yoktu."



"İşini iyi yapmazsan müşteri gelmez"



Karaman, yaşlandığı ve artık eskisi gibi gücü kalmadığı için yanında yetiştirdiği kalfasıyla kalay yaptığını belirtti.



Kalfasının yanına kendisi gibi küçük yaşta geldiğini ve çırak olarak başladığını anlatanKaraman, "Şimdiki kalaycılara nasihatim; müşterinin işini her zaman iyi yapmaları. Müşteri her zaman gelir, işini iyi yapmazsan gelmez." dedi.



Mesleğin inceliğinde ustadan ustaya farklar bulunduğunu vurgulayan Karaman, iyi bir ustanın az kalayla çok iş çıkarabileceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2016, 03:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685