TÜRKİYE'NİN ALTININA "AYAR" VERİYORLAR

TÜRKİYE'NİN ALTININA "AYAR" VERİYORLAR

TÜRKİYE'NİN ALTININA

TÜRKİYE'NİN ALTININA "AYAR" VERİYORLAR

 Türkiye'de altın işleme sektörünün önemli kenti 

Kahramanmaraş'ta altın ustaları, ürünlere ekonomik ve estetik değer katıyor.



Sektörde 
İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş'taki yaklaşık 500 kuyumcu atölyesinde 4 bin kişi istihdam ediliyor.



Ağırlıklı olarak "22 ayar" altın işlemeciliğinin yapıldığı kentte, ustaların "el emeği göz nuruyla" ortaya çıkan ürünler, 
Türkiye'nin her yerinde kuyumcuların vitrinlerini süslüyor.



Kuyumcular Çarşısı ve kentin farklı bölgelerindeki atölyelerde hem geleneksel hem de modern araçlar kullanılarak üretilen, şehrin el sanatlarını da yansıtan Maraş burma bileziği, hasır örgü, arı peteği, kafesli kordon, alyans, kolye, bilezik ve 
kemer çeşitleri yurt içinde pazarlanıyor.



Hammadde olarak genellikle 22 ayar altın kullanılmasının, Maraş altınlarının rağbet görmesinde etken olduğu belirtiliyor. Ürünlerin sahip olduğu ekonomik ve estetik değer, kuyumculuğun canlılığını korumasını sağlıyor.



Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı 
Mustafa Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta kuyumculuğun lokomotif bir sektör olduğunu belirtti.



Kentin burma bileziği başta olmak üzere el sanatlarını modernize etmek için çalışmaların sürdüğünü aktaran Öz, 
Kahramanmaraş'ın dondurma ve biberiyle tanındığını anımsatarak, "Kent olarak altın işçiliğiyle de anılmak istiyoruz. Bu kapsamda Avrupa'daki kuyumculuk sektörünü yakından takip ediyoruz. İnşallah kısa zamanda altınları ihraç edip, sektörde Avrupa ile yarışır hale geleceğiz." dedi.



Maraş burmaları kenti yansıtıyor



Öz, Dulkadiroğlu Beyliği döneminden bugüne kadar gelen, hem tarihsel hem de coğrafi özellikleri bakımından kenti andıran Maraş burmasının kollarda yer almasının ustaları da gururlandırdığını dile getirdi.



Burmanın dünyanın farklı ülkelerinde ya da 
Türkiye'nin farklı şehirlerinde bir benzerinin olmadığını savunan Öz, bunun tamamen Kahramanmaraş'a özel telkari sanatıyla işlendiğini ifade etti.



Bileziğinin telle ince ince işlenerek ortaya çıkarıldığını belirten Öz, şunları kaydetti: 



"Burma bileziğinin makul olanı 100 gramdır. 100 gramlık bir Maraş burmasının estetik olarak da göz alıcı modelleri var. Bir hanım kardeşimizin 2 burma bileziği olsa ortalama 25 bin lira yapıyor. Bu da bir ailenin sıkıştığı an kullanabileceği iyi bir miktar. İnsanlar burma bileziği yastık altında saklamaktan ziyade kollarında aksesuar olarak taşıyor. Burma bilezik 'kefen parası' olarak da saklanıyor. Zira bunlarda çok fazla işçilik de olmadığı için satarken zarar etme gibi bir durum yok."

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 04:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER