TORBA YASASI ANLATILDI

ŞEN, TORBA YASASINDAN MUTLAKA YARARLANIN

TORBA YASASI ANLATILDI

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen programda torba yasa hakkında geniş bilgilendirme yapıldı. Programda konuşan Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Abdullah Çoşkuner torba yasadan faydalanabilmek için öncelikle borcu olan mükelleflerin yazılı talepte bulunmasının şart olduğuna dikkat çekti. Ödeme durumu olmayanların bile yasadan faydalanmak için talepte bulunmasını tavsiye eden Başkan Çoşkuner, daha sonraki çıkarılacak ödeme kolaylıklarından faydalanma imkanlarının doğabileceğini kaydetti. Başvuru için vergi dairesine gelmeye gerek olmadan online işlem de yaptırılabileceğini aktaran Çoşkuner, birden çok vergi dairesine borcu olanların hepsine ayrı ayrı müracaat etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu güne kadar araç muayenesi yaptırmamış kişi ve kuruluşlar için de büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Çoşkuner, yasa kapsamına giren borç taksitlerinin kredi kartıyla da ödenebileceğini söyledi.
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali ve Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen yaptığı açış konuşmasında şunları dile getirdi: “ SMMMO olarak çıkan yasalardan üyelerini bilgilendirmenin görevleri arasında yer aldığını kaydeden Arif Şen şunları konuştu: “Takdir edersiniz ki iyi niyetli mükelleflerimiz vardır, borç oldukça fazlalaşmıştır. Bazı sıkıntılardan dolayı bunların tamamını ödemesi mümkün değildir. Oysa devletin sunmuş olduğu bu fırsat borç ödeme taksitlerini yeniden yapılandırmak gerçekten bir nimettir. Biz bunun ayrıntılarını diğer görevlerimizi yaptığımı gibi güzel şekilde bilinçli şekilde mükelleflerimize bildirirsek amacına hiç şüphesiz daha fazla ulaşmış olur. O bakımdan biz kutsal görevimiz olan vergi toplama görevindeki aldığımız pozisyonu yine bu torba yasada da bize düşen görevi yapacağız.”
YASADAN FAYDALANMAK İÇİN YAZILI TALEP ŞART
Kahramanmaraş’ta 219 bin 612 dosyanın torba yasa kapsamına girdiğini ifade eden Vergi Dairesi Başkan Abdullah Çoşkuner şu şekilde konuştu: “Yasanın yürürlük tarihi itibariyle süresinde tüm borçlu mükelleflerimize ulaşarak bu yasayı tanıtmak ve bu haktan faydalanmak için gerekli çaba ve gayreti göstereceğiz. Yasadan faydalanmak için mutlaka yazılı talep şartı var. Ödeme güçlüğü içerisinde olan mükelleflerimiz dâhil bu yasadan faydalanmak için öncelikle talepte bulunmaları gerekir. Bizim Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı olarak bu kapsama giren 219 bin 612 dosya veya mükellef diye adlandırabileceğimiz aynı zamanda 695 milyon 699 bin liraya tekabül eden bir alacak bu kapsamda oluyor.”
MÜRACAAT SÜRESİ 
1 ARALIK’TA SON
Mükelleflerin borçlarını ödeme kolaylığı noktasında yasada birçok avantaj olduğunu aktaran Çoşkuner şunları konuştu: “Bu yasanın müracaat süresi 1 Aralık’ta sona eriyor, yasadan faydalanmanın ana ilkesi de mutlaka yazılı talepte bulunmak. Bu nedenle ödeme hüviyeti olmayan mükelleflerimizin bile bu fırsattan bu haktan faydalanması için ben talepte bulunmalarını tavsiye ediyorum. Daha önceki deneyimlerimizden de şunu gördük; daha sonra işletmelerin yapılanmalarında bir takım değişiklikler oluyor. Yeni fırsatlar çıkıyor ve ertelenmiş borçlarının daha önce yasada talepte bulundukları için ödeme imkânları doğuyor. Ama müracaat tarihi itibariyle bu yazılı talep olmazsa daha sonra faydalanmak mümkün değil. Ayrıca bunun için vergi dairelerine gelmeye de gerek yok. Gelir idaremizin sayfasından da olmak üzere elektronik talepte bulunulabiliyor. Birden fazla vergi dairesine borcu olan mükelleflerimizin her daireye ayrı ayrı talepte bulunmak zorunluluğu var. Araç muayenelerini bu güne kadar yaptıramamış olan kişi veya kuruluşların da bu torba yasa diye nitelendirilen 6552 sayılı yasayla beraber iyi fırsat geldiğini bildirebilirim. Biz bu borç mükellef kavramları içerisinde yine meslek mensuplarıyla beraber en çok üzerinde durmamız gereken kesimlerin KDV, ÖTV ve sadece feri alacaklardan dolayı borcu olan mükellefleri çok iyi bir şekilde kavramamız gerektiğini düşünüyorum. KDV ve ÖTV’ de idaremizin tercih ve taksitlendirme yetkisi yok. Bu yasa o yönüyle de bir fırsattır. Yine bu yasa kapsamındaki taksitlerin kredi kartıyla ödenebileceği hususunu tekrar hatırlatmak istiyorum.”
Konuşmalardan sonra, Vergi Dairesi Tahsilât Müdürü Nejdet İnce’nin torba yasa ile ilgili sunumunun ardından Aslanbey Vergi Dairesi Müdürü Hüseyin Çetin toplantıya katılanların sorularını cevapladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER