banner675

SURİYE'DEKİ İNSANİ YARDIM TIRLARINA HAVA SALDIRISI

SURİYE'DEKİ İNSANİ YARDIM TIRLARINA HAVA SALDIRISI

SURİYE'DEKİ İNSANİ YARDIM TIRLARINA HAVA SALDIRISI

 Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sivil toplum kuruluşları temsilcileri saldırıya tepki gösterdi

Suriye Müslüman Avukatlar Birliği Başkanı Şamil:  "Biz inşallah Putin'i İnsan Hakları Mahkemesi'ne göndereceğiz"

Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'da, sivil toplum örgütleri, Suriye'de insani yardım tırlarına düzenlenen hava saldırısına tepki gösterdi.

Suriye Müslüman Avukatlar Birliği Başkanı Etem Şamil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırının insanlık ve hukuk katliamı olduğunu söyledi.

Mağdur insanlar için çalışan sivil toplum kuruluşlarının yardım tırlarına yapılan saldırıyı kınayan Şamil, Rusya'nın Suriye'ye yönelik politikasını eleştirerek, şunları kaydetti:

"Binlerce kilometre uzaktan gelip Suriye'ye yerleşen Rusya'nın burada ne işi var. Ne arıyorsun Suriye'de? Ne var Suriye'de? Nasıl bir insan bu Putin? Kalp yok, insanlık yok. Çocuklar şimdi ormanda yaşıyor. Yemek yok battaniye yok. Neden hedef bu çocuklar. Neden bu çocuklara giden yardım tırları bombalanıyor? Putin Suriye'den ne istiyor? Biz inşallah Putin'i İnsan Hakları Mahkemesi'ne göndereceğiz. Alem sadece bakıyor. Bu işin tekrarı olmasın. İnsani yardım tırları bombalanmasın. Putin elini Suriye'den çeksin."

- Şanlıurfa

Şanlıurfa İnsanı Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, Bayırbucak Türkmenlerine yönelik devam eden saldırılar nedeniyle Suriye'deki halka insanı yardımların ulaştırmakta zorlandıklarını söyledi.

Yapılan saldırıların "kabul edilemez" olduğunu belirten Gerem, saldırıları kınayarak bir an önce sonlandırılmasını istedi. Yaklaşık 5 yıldır gerek Suriye'deki mazlum halka gerekse Türkiye'ye sığınmış insanlara yardım gönderdiklerin anlatan Gerem, şöyle devam etti:

"Bayırbucak Türkmenlerine yapılan saldırılar haddini aşmış bir duruma geldi. Yaşlı, çocuk, kadın demeden siviller katlediliyor. Bizler zulüm yapılan her yere yardım gönderiyoruz. Bayırbucağa da geçen hafta insani yardım gönderdik. Yardımlarımız periyodik olarak devam ediyor. Yapılan saldıranlarla mal ve can güvenliği olmadığı için yardım gitmeme durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Şu anda yardımlar durma noktasına geldi. Orada aç açıktaki mazlum insanlara yardım giderken saldırıya uğradı. Ekmeğini şoförlük yaparak kazanan insanlar katledildi. 20 araç ise tahrip edildi. Bu medeni dediğimiz dünyada kabul edilecek bir olay değil."

- Adıyaman

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu da amacı tamamen insani yardım olan organizasyonlara saldırının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Mazlum halkın artık rahat bırakılması gerektiğinin altını çizen Uslu, dünya ülkelerine seslenerek, bu saldırılara bir an önce son verilmesini istedi. Bir katliamla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Uslu, şunları kaydetti:

"Türkiye bölgede önemli bir güç. Tabi zaman zaman devletler arasında bu tür istenmeyen diplomatik meseleler oluyor. Türkmenlere büyük çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere bölgeye giden gıda, giyecek gibi insani yardımların olduğu tırların bombalanması kabul edilebilir değildir. Türkiye sadece 75 milyondan ibaret değildir. Türki Cumhuriyetlerde yaşayan ancak sıkıntı çeken vatandaşları yalnız bırakamayız."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685