banner651

SIR BARAJINDA DOĞAL YAŞAM BAŞLADI

Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ileri Biyolojik Atıksı Arıtma Tesisi faaliyete alındığı Kasım 2017 tarihinden bugüne 600 bin kişinin atık suyunu doğaya arıtılmış şekilde kazandırıyor.

   SIR BARAJINDA DOĞAL YAŞAM BAŞLADI

 

 

SIR BARAJINDA DOĞAL YAŞAM BAŞLADI

 

 

Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ileri Biyolojik Atıksı Arıtma Tesisi faaliyete alındığı Kasım 2017 tarihinden bugüne 600 bin kişinin atık suyunu doğaya arıtılmış şekilde kazandırıyor.

Resmi açılışını Dünya Çevre Günü’nde eski Başbakanımız Binali Yıldırım’ın telekonferansla katılarak gerçekleştirdiği ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi faaliyette olduğu kısa süre içerisinde Sır Barajı ve Ceyhan Havzası’nda çevreye verdiği katkıyla vatandaşların takdirini kazandı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Kevser Cırık, Atıksu Arıtma Tesisinin Kahramanmaraş’a kazandırılmasının mutluluk verici olduğunu belirterek Büyükşehir Belediye başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür etti.

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLEVİ NEDİR?

110 milyon TL’ye mal edilen, Avrupa Birliği standartlarında Türkiye’nin en modern atıksu arıtma tesislerinden birisi olan tesisi inşa edilmeden önce Kahramanmaraş’ın atıksuyu arıtılmadan doğrudan Sır Barajı’na akıyordu. Temiz bir gelecek için inşa edilen Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde daha önce kontrolsüzce Sır Barajı’na akan atıksular son teknolojiyle ileri biyolojik olarak arıtılıp temizlenerek tekrar doğaya kazandırılıyor, Kahramanmaraş’ın barajları, dereleri, akarsuları ve su havzaları korunuyor.

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi faaliyete alındığı günden bugüne 15 milyon metreküp atıksu arıtımını gerçekleştirdi. Bu rakam içme suyu temin ettiğimiz 75 bin metreküplük Ayvalı Barajı’nın yaklaşık beşte biri kadar bir suya tekabül ediyor.

110 MİLYONLUK TESİS

Atıksu Arıtma Tesisi ile Sır Barajı ve Havzasının kurtarıldığına işaret eden Başkan Erkoç: “Hamdolsun Kahramanmaraş’ın en büyük sorunlarından bir tanesini çözüme kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Burası çok önemli bir tesis. Bildiğiniz gibi evsel atıklar yani deterjan, tuz ruhu gibi kimyasal maddeler Sır Barajı göletine doğrudan akmaktaydı. Bu da büyük bir çevre kirliliğine neden olmakta. Bu kirlilikten dolayı Sır Barajımızdaki canlılar bu zehirlenme sonucu yok olmaktaydı. Biz göreve gelir gelmez Atıksu Arıtma Tesisimizin inşaatına başladı. Burası yüzde 91 hibe desteği ile yüzde 9’u da belediyemizin katkılarıyla yapılıyor. Bu tesis yaklaşık 110 milyon eski para ile 110 trilyon liraya malolan bir tesis.  Türkiye’nin en modern arıtma tesisi burası. Şu anda yapılan en büyük tesis. Bu tesis en modern tesis. İçerisinde koku giderme ünitesi, çamur kurutma üniteleri ile beraber Kahramanmaraş’ımıza modern bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

SIR BARAJINDA DOĞAL YAŞAM BAŞLADI

Arıtma Tesisi’nin Sır Barajı’na büyük katkı sağladığına dikkat çeken Başkan Erkoç: “Sır Barajında canlı yaşamına çok önemli katkıda bulunuyoruz. Yani buranın devreye girmesiyle beraber Sır Barajındaki canlı yaşamı daha da artmaya başladı. Özellikle evsel atıklarda evlerde kullandığımız tuzruhu gibi deterjan ve birçok kimyasal maddeler bu canlı hayatını daha çok etkilemekte adeta barajı zehirlemekteydi. Bu tesisle beraber bu sorunu çözmüş olduk. Yani bu Kahramanmaraş’ımız için çok önemli bir tesis. Tüm dünyadaki modern şehirlerde çok önceden kurulmuş bir tesis ama Kahramanmaraş’ımızda bu geç kalınmıştı. Biz bunu çözmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2018, 02:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER