banner651

SELÇUKLU SANATINI YAŞATIYOR

MEHMET KIYAN, YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA GÖZ DOLDURUYOR

SELÇUKLU SANATINI YAŞATIYOR

 Kahramanmaraş’ta Selçuklulardan günümüze ulaşan ahşap sanatı kündekari kapılarını kendi olanakları ile yaşatan Mehmet Kıyan, yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor. 

Kıyan, Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesi'nde yer alan kendi atölyesinde birçok ahşap işlerinin yanında kündekari sanatıyla ilgileniyor.
Kündekari sanatını babasından öğrendiğini kaydeden 35 yaşındaki Mehmet Kıyan, Selçuklu’nun günümüze bir mirası olan bu sanatı gelecekteki nesillere taşımak için elinden gelen tüm çabayı gösterdiğini söyledi.
Kıyan, Türkiye genelinde kündekari sanatını yapan kişi sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini söyledi.
Kündekari kapılarının asırlarca kullanılabildiğini ifade eden Mehmet Kıyan, “Bu benim baba mesleğim. Kahramanmaraş’ta yapıyoruz bu işi. Selçuklu döneminden kalan bu sanat kündekari olarak bilinir. Türkiye genelinde bu işi yapan kişi sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Bir kapının üretimi için en az iki ay emek veriyorum. Kündekari kapıları asırlarca sağlamlığını korumalarıyla bilinir. Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan kündekari kapıları mevcut” dedi.
Kündekari sanatının sabır isteyen bir iş olduğunun altını çizen Mehmet Kıyan, meslektaşlarının dahi kündekari sanatına olan ilgisizliğinden yakındı. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER