SEL BASKINI

SEL BASKININDAN İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ

SEL BASKINI

 Kahramanmaraş’ta aniden bastıran sağanak yağmur, bayram arifesindeki esnafı vurdu, 480 iş yerinin bulunduğu tarihi kapalı çarşıyı su bastı.

Çarşının yağmur sularıyla dolması üzerine bayramlık ürünlerin çoğu zarar gördü, çarşı esnafı maddi zarara uğradı. Su baskınından en çok etkilenen ise ayakkabıcılar oldu. Çarşının bakırcılar girişinde bulunan ayakkabıcı dükkanları, olukların taşması sonucu yağmur sularıyla doldu, yüzlerce çift ayakkabı kullanılamaz hale geldi.
Çarşı esnafından Durdu Biber (58), yaklaşık bin çift ayakkabının zarar gördüğünü, 40 bin liralık maddi zararı olduğunu söyledi. Restorasyon çalışması yeni tamamlanan çarşıda her yağmur yağdığında aynı manzaranın yaşandığını dile getiren Biber, “Belediye yetkilileri, su basacağını defalarca dile getirmemize rağmen önlem almadı. Bugün uğradığımız bu zararı kim karşılayacak? Daha önce de buna benzer olaylar yaşandı. Bu çarşının şu merdiveni 5 kere söküldü, yapıldı. Tadilat nedeniyle bir ay dükkanımızı açamadık. Bu bizim 2. mağduriyetimiz.” dedi.
Dükkanın önündeki yolun suyla dolup taştığını ifade eden Biber, “Yağmur bastırınca çatıdaki oluk doldu, bizim dükkân köşe başında olduğu için bütün o yağmur suları dükkanımın içine girdi yaklaşık 30 santim su bastı. Bunlar pis su. Rögarlar yetmiyor. Ayakkabı kutularını sular götürmeye başladı. Bayram için yeni getirdiğim ürünlerin birçoğu ıslandı, kurtaramadık. Fiyatları 15 ile 50 lira arasında değişen bin çift ürünüm zarar gördü. Daha çarşıdaki tadilat bitmedi, çatıdan damlayan, su kaçıran yerler var. Eksikler çok.” diye konuştu.
Kullanılabilir durumdaki ayakkabıları ihtiyaç sahiplerine dağıtacağını kaydeden Durdu Biber, zararın tazmini için yasal yollara başvuracağını sözlerin ekledi.
Tarihi kapalı çarşı, 2013 yılının Aralık ayında başlatılan yenileme çalışmasıyla restore edilmiş, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Poyraz tarafından bu yılın Şubat ayında açılmıştı. Yaklaşık 14 ay süren restorasyon çalışmasının ardından, Maraş Çarşısı (Suk-i Maraş), Bakırcılar Çarşısı, Semerciler Çarşısı, Sultan Çarşısı (Suk-i Sultani) ve Saraçhane çarşılarının taban döşemeleri, altyapı sistemi ve çatısı yenilenmiş, dükkanlarda ise tefrişat çalışması yapılmıştı.
Kahramanmaraş’ta etkili olan sağanak yağış, birçok ev ve iş yerinde su baskınlarına neden oldu.
Şehir merkezinde akşam saatlerde etkili olan sağanak yağış, sel baskınlarına neden oldu. Cadde ve sokakların göle döndüğü yağışta, rögarlar taştı, trafik kazaları meydana geldi. Araçlar, suyla dolan yollarda mahsur kalırken, Binevler Mahallesi'nde bir mobilya deposunun yağmur sularıyla dolması nedeniyle maddi zarar meydana geldi. Haydarbey Mahallesi'nde ise toprak kayması sonucu kısmen trafiğe kapanan yol belediye ekiplerinin çalışmasıyla yeniden trafiğe açıldı.
Belediye ve itfaiye ekipleri ise gelen ihbarlar üzerine, vidanjör yardımıyla baskın olan evlerde su tahliye çalışması başlattı. Belediye ekipleri, şehrin çeşitli mahallelerinde 30’un üzerinde su baskın ihbarı alındığını bildirdi. Yetkililer, yer yer etkisini göstermesi beklenen yağmura karşı vatandaşların tedbirli olmasını istedi.
Yağmur sonrası şehir merkezinde incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli, “Şehrimizde aniden bastıran yağmur nedeniyle yollarımızda zaman zaman sellenmeler meydana geldi. Gerek Fen İşleri birimindeki arkadaşlarımız, gerekse KASKİ’deki arkadaşlarımız görevlerinin başındalar. Vatandaşlarımızın yaşantılarını normal olarak devam ettirebilmeleri için gerekeni yapıyorlar. Bizde yerinde denetleme yapıyoruz.” dedi.
Mobilyaları zarar gören Murat Doğru ise mobilya ürünleriyle dolu deponun yağmur sularıyla dolması sonucu yaklaşık 150 bin lira zararının olduğunu kaydetti.
ANDIRIN İLÇESİNDE DE ETKİLİ OLDU
Andırın ilçesinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz yönde etkiledi.
Gün boyu etkisini gösteren sağanak, akşam saatlerinde fırtınayla birleşti. Sağanak nedeniyle bazı evlerde su baskını olurken, hastane bahçesinde ve mahalle aralarında da araçların üzerine devrilen ağaçlar, hasara neden oldu.
Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, yaptığı açıklamada, kısa süre içerisinde yaşanan olumsuzlukların ivedi bir şekilde giderildiğini söyledi.
Ekiplerin zarar gören evlerde ve hastanedeki çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Tezcan, "İlçe merkezinde hastane bahçesinde ve mahalle aralarında ağaç devrilmeleri yaşandı. Çok şükür can kaybı yaşanmadı. Ana yolların üzerinde tıkanan menfezler açıldı. Ulaşım sıkıntısı yok. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da hazırız" diye konuştu.
Haber: Ersoy SEVİNÇ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER