SAĞLIK-SEN TALEPLERİNİ AÇIKLADI

DÖNER SERMAYE TAVAN KATSAYILARI ARTIRILMALI

SAĞLIK-SEN TALEPLERİNİ AÇIKLADI

 Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, 3 Ağustos'ta başlayacak olan Toplu Sözleşme sürecinde sendika olarak taleplerini açıkladı.

Sağlık Sen İl Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, Memur Sen Konfederasyonu olarak yaklaşık 2,5 milyon, Sağlık Sen olarak ise 500 bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanının çalışma koşulları ve hakları için, önümüzdeki hafta başından itibaren toplu sözleşme masasında olacaklarını hatırlatarak "Aileleri ile birlikte 10 milyondan fazla insanımızın geleceğini ilgilendiren toplu sözleşme müzakerelerinin adalet ve hakkaniyet temelinde sonuçlanması diliyorum" dedi.
Açıklayacakları toplu sözleşme taleplerinin sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının tabandan tavana işleyen istişare süreçleri ile hazırlandığı, toplu sözleşme taleplerinin, 74 milyon ülke insanının duyarlılığını ve desteğini hak ettiğini ifade eden Demirci, "Çünkü her gün ailesini ihmal edip, hastasına yoldaş, yaşlısına evlat, engellisine destek, kimsesize aile olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanı, artık milletimizin vefasını hissetmek istiyor" diyerek, şunları söyledi:
"Yaşatmak için savaş verdiğimiz bir alanda hayatımızı tehdit eden yüzlerce risk altında işimizi yapmaya çalışıyoruz. Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psiko sosyal tabanlı riskler nedeniyle sağlık; en tehlikeli işler kategorisinde yer alıyor. Üstüne her geçen gün artan şiddet belasının da mağdurları olmaya devam ediyoruz. Terörün sağlık çalışanları ve kurumlarını vahşice hedef aldığı günler yaşıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen sağlık hizmetlerini aksatmadan, hiçbir tehdide boyun eğmeden hem devletimizin, hem de mesleğimizin onuruna sahip çıkarak görevimizi yerine getiriyoruz.
Bunun karşılığında da devletimizden sağlıklı, huzurlu ve hakkaniyetli çalışma koşulları temin etmesini istiyoruz. Ancak maalesef ortaya konulan fedakarlığa rağmen, sergilenen bürokratik duyarsızlık sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını yaralamaktadır. Umudumuzu kırmaktadır. Biz bugüne kadar sergilenen duyarsızlığı Kamu İşveren Kurulunun yakalandığı bir hastalık olarak görüyoruz. Devletin en tepesinin, cumhurbaşkanımızın  talimatına rağmen iki yılda yıpranma payı hakkını  vermeyen bürokrasinin emek hazımsızlığı yaşadığını düşünüyoruz. Toplu Sözleşme Masasına Sağlık Sen olarak 90'ın üzerinde taleple gidiyoruz. Bu taleplerin pek çoğu yıllarca ihmal edilen sorunlara çözüm amaçlıyor."
SAĞLIKSEN'İN TALEPLERİ
Sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan katsayıları artırılmalıdır. Sağlık çalışanlarının döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. İzinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi oranı yüzde 15'ten yüzde 1'e düşürülmeli ve döner sermaye tutarı komisyonun inisiyatifinden çıkarılmalıdır. Pratisyen tabip, diş tabibi ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde çalışan uzman hekimlerin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
Tüm Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Sabit ek ödeme oranları 20 puan artırılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır. 4/C, vekil ebe ve hemşirelerle kamu görevlisi olmayan aile sağlığı personeli kadroya geçirilmelidir. Üniversite hastanelerinde çalışanların döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Aile ve sosyal politikalar bakanlığı'nda çalışanlara sosyal hizmet tazminatı verilmelidir. Merkez teşkilatı çalışanlarına döner sermaye verilmelidir. Adli Tıp Kurumu çalışanlarının ek ödeme tavan katsayıları artırılmalıdır. Türkiye Hudut Ve Sahiller Genel Müdürlüğü personeline en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 15'i oranında ilave özel hizmet tazminatı ödenmelidir 
Hekimlerin mecburi hizmet süreleri kısaltılmalıdır. AFAD'a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmelidir. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergeleri 600 puan artırılmalı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlara da ek gösterge verilmelidir. Askeri sağlık tesislerinde çalışanlara sağlık hizmeti tazminatı verilmelidir. Uzman hemşire ve uzman ebelerin ücretleri artırılmalıdır. Kamu Hastane Birlikleri'ndeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Üniversite ve Adli Tıp Kurumu'ndaki hekimlere garanti gelir verilmelidir. 
Gece nöbeti ücretleri yüzde 20 artırımlı ödenmelidir. Sağlık çalışanlarına ücretsiz kreş hizmeti verilmelidir. Yemek servisi bulunmayan yerlerdeki personele ve 112'lere nakdi yemek yardımı yapılmalıdır. Riskli birimlerin kapsamının genişletilmeli ve komisyonlarda görevli çalışanlara ek puan verilmelidir. Tıp Bayramı Ve Sosyal Hizmetler Günü'nde hizmet kolumuzdaki tüm çalışanlara ikramiye verilmelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir." (HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER