SAĞLIK MÜDÜRÜ KEMİK ERİMESİNE DİKKAT ÇEKTİ

ÇİTİL, OSTEOPOROZDAN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENMEK GEREK

SAĞLIK MÜDÜRÜ KEMİK ERİMESİNE DİKKAT ÇEKTİ

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Dünya Osteoporoz (kemik erimesi) günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Kahramanmaraş İl Sağık Müdürü İlker Çitil, kemik erimesinin her yaş döneminde görülmekle birlikte genellikle yaşlılarda görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.
Çitil, Osteoporoz hastalığının, kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına geldiğini ifade etti.  
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil açıklamasında şunları dile getirdi: “Buradaki sorun hastalığın erken dönemlerde belirti vermemesidir. Bu nedenle belli bir yaşın üzerindeki kadınların yanı sıra çocuk, genç ya da erkek, herkesin osteoporoz hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir. Kemiklerdeki kalsiyum birikimi büyüme hızına bağlı olarak artar ve 25 yaş civarında en yüksek düzeye ulaşır. 30 yaşa kadar kemiğin kalsiyum miktarında önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra kalsiyum içeriğinde azalma başlar. Kemikteki kalsiyum kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle, osteoporoz riskinin azaltılmasında, büyüme çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin yeterli kalsiyum alımı çok büyük önem taşır.”
Osteoporozdan Korunmak İçin Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Önerileri
Kemik sağlığını korumak için her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Çitil, Osteoporozdan korunmak için her gün yetişkin bireylerin 2 su bardağı; çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 su bardağı süt içmelerini önerdi.
Çitil, kemik erimesine karşı önerilerini şu şekilde anlattı: “Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve kalsiyum alımının arttırılması için; öğün aralarında süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt vb.) tercih etmek, gece yatarken bir bardak süt veya 1 kase yoğurt tüketmeyi alışkanlık haline getirmek, hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tüketmek, yemeklerde süt ve süt ürünlerini kullanmaya özen göstermek (peynirli makarna, sütlü veya yoğurtlu çorbalar vb.) önemlidir.
Hayvansal kaynaklı protein, tuz, şeker ve kafeinin aşırı miktarlarda tüketilmesi idrarda kalsiyum ve magnezyum atımını arttırır. Bu nedenle, yüksek miktarda protein, tuz, şeker tüketiminden kaçınılmalı, kafeinli ve gazlı içeceklerin tüketimine de dikkat edilmelidir.
Kemik sağlığının korunmasında sigara ve alkolden uzak durulması son derece önemlidir
Her gün güneş ışınlarından uygun şekilde yararlanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik olmadığı saatlerde yüzün ve kolların 15 dakika kadar güneş ışınları ile temas etmesi, vücutta D vitamininin aktif hale geçmesi için yeterlidir.
Sağlıklı beslenmenin yanında yapılacak olan fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini artırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler veya azaltır. Fiziksel aktivite, kas-iskelet sistemini güçlü tutarak, yaşlılıkta sık görülen düşmelere bağlı kırık riskini azaltır.” 
Haber: Ersoy SEVİNÇ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER