PEYGAMBERİ ANLAYIŞ

PEYGAMBERİ ANLAYIŞ

 PEYGAMBERİ ANLAYIŞ













 PEYGAMBERİ ANLAYIŞ

Kahramanmaraş İl Müftülüğü Din Eğitim Uzmanı Mustafa Saylak, son yazısında  “PEYGAMBERİ ANLAYIŞ” konusunu gündeme getirerek önemli açıklamalarda bulundu.

İslam Peygamberi; Öncelikle, insanlara Allaha hakiki anlamda kul olan, insani değerleri önceleyen,yaşayıp ve yaşatanlara büyük mükâfatlar olduğunu müjdelemiştir.Rabbinden fıtratından ahlak ve erdeminden uzaklaşmaması gerektiğini bildirmiştir.                                                                               

Resul-i Ekrem efendimiz;rahmet,hikmet, marifet şefkat,ihsan, merhamet ve insafla müzeyyen söz ve davranışlarıyla insanlığa büyük bir model olmuştur.Bu bağlamda; insana, kalbini, aklını ve gönlünü: haset, fesat, nifak, kin ve nefret duygularıyla tüketen değil, sevgi, saygı, merhamet, şefkat,ihsan, sabır ve affın güzelliğiyle tezyin etmesini öğretmiştir. Peygamberimizi âlemlere rahmet kılan ve ahlakıyla üstünleştiren,o’nun bu anlayış ve tavrıdır. Çünkü,o’nu kerim kitabımızda Cenab-ı hak âlemlere rahmet, en güzel model, en güzel ahlak üzere gönderilen ve insanlığın yolunu aydınlatan bir kandil olarak ifade etmektedir. (enbiya 21/107.kalem 68/4.ahzab 33/21.şuara 42/52.)

Son peygamber; İnançta insanlığı bir ve tek olan Allah’a inanmaya davet ederken aynı zamanda, yalnızca O’na kul olmaya da davet etmiştir. O toplumu ihya ve yer yüzünüimaretmekiçin, kine, nefrete, hasede, fesada, nifaka, zulme, cehalete, inançsızlığa, çatışmaya, savaşa karşı barış ahlakını oluşturmuştur. İnsanlığın gerçek anlamının gayesini ve hikmetini öğretmiştir.

Allah Resulü; İnsanı özüyle buluşturan, hayata anlam ve derinlik kazandıran, varlığı kendisiyle, tabiatıyla yakınlaştıran,barıştıran, doğumu, hayatı, ölümü ve ahireti içsellendiren mesajlar sunmuştur.

Efendimiz (s.a.v): Bir muallim ve mürebbi olarak bize sorumluluk bilincini, görev ciddiyetini ve hassasiyetini öğretmiştir. Irk, dil, renk, cinsiyet, coğrafya, sosyal, siyasal ve ekonomik statü farkı gözetmemiştir.O müminleri;Aynı Allah’a, Kitaba ve Peygambere inanan, aynı secdeye baş koyan, kıblede istikameti bularak saf tutan, kardeşler olarak tanımlamıştır.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen (Enbiya 21/107) Peygamberimiz: Merhameti, şefkati, acımayı, insafı, affı, sabrı ve hoşgörüyü iyice özümsetmiştir.Kendimize, ailemize, çevremize olması gereken duyarlılığımızı bildirmiştir.O, gönlümüze,kalbimize, aklımıza ve tertemiz fıtratımıza sahip çıkma bilincini öğretmiştir. 

 Ancak bizler çoğu zaman; cehalet, menfaat, anlamsız çekişme, öteleme, dışlama ve inatlaşmalarla kardeşlik hukukunu, ahlakını ve ruhunu kaybetmeye başladık. Busebeple; Son nebinin; getirdiği mesajı yeniden okumaya, anlamaya, içsellendirmeye, pratize etmeye her zaman çok ihtiyacız vardır.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER