banner675

ORGAN BAĞIŞINA ÖNEM GÖSTERMELİYZ

KAHRAMANMARAŞ MERKEZ İMAM HATİP LİSESİNDE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILDI

ORGAN BAĞIŞINA ÖNEM GÖSTERMELİYZ

 Organ bağış sayısını arttırmak amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri program  Kahramanmaraş Merkez İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirildi. 

İlimizde organ bağış sayısını arttırmak ve halkımızda organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortak çalışmaları ile toplam 13 okulumuzda ve Halk Eğitim Merkezlerimizde 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde Organ Bağışı konulu eğitimler verilecektir. Bu eğitimlerden ilki 24.09.214 tarihinde Kahramanmaraş Merkez İmam Hatip Lisesinde gerçekleşti.
Gerçekleştirilen  toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil, İl Müftüsü Muhammet Gevher, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, İl Sağlık Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Çolakkadı, okul yönetimi ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Söz konusu toplantıda açılış konuşmasını yapan Dr. M. İlker Çitil; "Ülkemizde her geçen gün organ nakli hizmetlerinde gelişmeler kaydedilmekle birlikte nakil seviyelerinde henüz hedeflenen seviyeye ulaşılamamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi organ ve doku bağışının yetersiz oluşudur. Ülkemizde, 58.667, ilimizde ise 688 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler." dedi. Bağışlanabilen organlar ve organ bağışında bulunabilecek yerler hakkında da bilgiler veren Dr. Çitil, toplumun her kesiminde bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.
 Daha sonra Necip Fazıl Şehir Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Mehmet Ali DÜZKALE slayt eşliğinde geniş kapsamlı bir sunum yaptı. 
Organ ve doku naklinin dünyada ve ülkemizdeki tarihçesinden, hukuki, dini, insani boyutlarına kadar birçok konudan bahseden Dr. Düzkale çeşitli örnekler vererek açıklamalarda bulundu. Daha sonra eğitim soru cevap şeklinde sona erdi.  Haber: Arzu SEVİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685