ARAŞTIRMACI - YAZAR KENAN TOZAK ÜNİVERSİTEMİZDE KONFERANS VERDİ

TARİHİMİZİ İYİ ÖĞRENMELİYİZ

ARAŞTIRMACI - YAZAR KENAN TOZAK ÜNİVERSİTEMİZDE KONFERANS VERDİ

 Çanakkale Zaferinin Yüzüncü Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda "Çanakkale'yi Kazandıran Ruh" adlı bir konferans düzenlendi.

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Araştırmacı-Yazar Kenan Tozak'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Durmuş Deveci, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. İsmail Bakan ve Prof.Dr. Fatih Kıllı, Dekanlar, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.
Sunumdan önce kısa bir konuşma yapan KenanTozak, üzerinden bir asır geçmesine rağmen Çanakkale Ruhunun, bu şanlı şerefli Milletin evlatlarının gönlünde yanmaya devam ettiğini dile getirerek "Yüzyıl önce yazılan büyük bir destanın her safhasını birkaç saat içerisinde anlatmak elbette mümkün değil. Ben size destanın önemli birkaç yönünden bahsetmeye çalışacağım. Çanakkale savaşı bizim çok önemli, çünkü büyük bir milletin yüz yıl önce yere düştüğü ve yerden kalkmasını bildiği bir yerdir Çanakkale. Çanakkale'de düştüğümüz yerden kalkamasaydık yok olmak mukadderatımızdı. Çanakkale'ye gelenlerin de düşünceleri bu şekildeydi." diye konuştu.
Yeni nesil gençliğin tarih bilincinden yoksun ve kendi kültürüne yabancı olduğunu kaydeden Tozak, sözlerine şöyle devam etti: Bizler belki uzak tarihimizi çok iyi bilmiyoruz ama yakın tarihimizi çok iyi öğrenmek zorundayız. Bilhassa yetişen yeni neslimiz tarih bilincinden yoksun, kendi kültürüne yabancı ve yabancı kültürlerin istilasına müsait birer kale gibi ortalıkta gezmekte. Bizim amacımız yedi düvele karşı kafa tutulan ve düşülen yerden dimdik ayağa kalkılan Çanakkale'yi gönüllere nakşetmektir.
Slayt eşliğinde gerçekleştirilen sunumda Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya tarihi açısından önemine değinen Tozak; Çanakkale Boğazı'nda, Conkbayırı, Seddülbahir ve Arıburnu'nda neler yaşandığı, Nusrat mayın gemisinin savaştaki rolü, 57. Alay'ın olağanüstü direnişi ve 18 Mart deniz zaferi ile 25 Nisan'da başlayan kara savaşları hakkında detaylı bilgiler sundu. 
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere zafere damgasını vuran Niğdeli Ali Çavuş, Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa, Yüzbaşı Hakkı Bey ve diğer kahramanların destansı mücadelesini dinleyicilere aktaran Tozak, savaşın bilinmeyen yönlerini gerçek yaşam öyküleri ile birlikte anlatırken, davetlilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı.
İlgiyle dinlenilen sunumdan sonra konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci ise "Çanakkale Ruhunu" yaşayarak dinlediğini ifade ederek "Çanakkale Savaşları, dönemin en son teknolojisiyle donatılmış düşman kuvvetlerine karşı milletimizin inanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik duyguları ile vermiş olduğu topyekûn bir var olma mücadelesidir. Allah bu milletin başına Çanakkale gibi bir felaketi bir daha vermesin" diye konuştu.
Program sonunda Rektör Deveci tarafından Kenan Tozak'a hediye takdim edildi. 
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER