banner651

KSÜ’DE “KADINA ŞİDDETE BAKIŞ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

KSÜ’DE “KADINA ŞİDDETE BAKIŞ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

KSÜ’DE “KADINA ŞİDDETE BAKIŞ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ
KSÜ’DE “KADINA ŞİDDETE BAKIŞ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSÜKAM) tarafından, “Kadına Şiddete Bakış” konulu panel düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in eşi Fatma Dilek Güvençer,   KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin eşi Dr. Hilal Deveci, Rektör Yardımcıları, personel ve öğrenciler katıldı.


Panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı yaptı. Kadına şiddette her şart ve koşulda karşı olunması gerektiğini vurgulayan Kıllı, “Dinimiz kadına değer vererek, kadının toplumdaki değerini arttırmıştır. Önemli olan kadın veya erkek olmak değil, kendini yetiştirerek topluma fayda sağlamaktır” diye konuştu.

KSÜKAM Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul ise, kadına şiddetin dünyada yaygın bir insanlık suçu olduğunun altını çizerken, şiddetin hiçbir ayrım olmaksızın, bütün kadınların ortak sorunu olduğunu belirtti. Kadınların en güvenli alanları olan evlerinde dahi şiddete maruz kaldıklarını hatırlatan Kurtul, kadına şiddetin, çocuk şiddetini de beraberinde getirdiğini vurguladı.

“Kadına karşı şiddet, yalnızca şiddete maruz kalan kadına değil, bütün topluma olumsuz etki etmektedir. Kadına şiddete küresel bir sorun olarak bakmak gerekir” diyen Prof. Dr. Kurtul, ”kadına şiddeti önlemede yalnızca kadınların değil, bütün toplumun ortak hareket etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçilirken, moderatörlüğünü KSÜKAM Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul’un yaptığı panele konuşmacı olarak; KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Evgin, KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Fındıklı, Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Psikolog Oya Limoncu Birsen ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden Av. Şeyma Nazlı Kokulu katıldı.

İlk sözü alan, KSÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Fındıklı, Türkiye’de her 5 kadından 2’sinin şiddete, her 2 kadından 1’inin ise psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kadınların yüzde 15’inin cinsel şiddete maruz kaldığını belirten Fındıklı, bu oranın olayın mahremiyetinden gizlendiğinden dolayı bu seviyede olduğunu, tahminlerin yüzde 50 civarında cinsel şiddete maruz kalan kadın bulunduğuyönünde olduğunu söyledi. Fındıklı “Psikolojik şiddet yarattığı etki bakımından, fiziksel şiddetten daha zararlı olabilir” diye konuştu.

KSÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Evgin ise katılımcılara, kadına şiddete İslam dininin bakış açısına ilişkin bilgiler verdi. İslam’ın kadına şiddete karşı olmasının yanında, sadece kadına değil, insana, bütün canlılara ve hatta insanın kendi kendine uyguladığı şiddete dahi karşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Evgin, “Dinimiz erkekliğe ya da dişiliğe değil, kişiliğe önem verir” dedi.


Evgin’in ardından söz alan Av. Şeyma Nazlı Kokulu, kadına şiddete bakış konusunu hukuki açıdan değerlendirirken, ülkemizdeki yasal düzenlemelere ilişkin bilgiler verdi.


Konuyu psikolojik açıdan değerlendiren Psikolog Oya Limoncu Birsen, Türkiye’de son bir yılda şiddete uğrayan kadınlardan, eşi veya birlikte olduğu erkek tarafından şiddete maruz kalan kadınların oranının, yüzde 8 olduğunu söyledi. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin sebeplerine ilişkin bilgi veren Birsen, bu sebeplerin yüzde 28’inin erkeğin kendisi, yüzde 33’ünün erkeğin ailesi ve yüzde 27’sinin ekonomik sıkıntılarla ilgili sorunlar olduğunu vurgularken, kadına şiddette erkeğin kendisi ve ailesi ile ilgili sorunların öne çıktığının altını çizdi.




Katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla son bulan panelin ardından, konuşmacılara protokol üyelerince plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER