“Koronavirüsle ilgili telaşlanacak bir durum yok“

KSÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Nazik, “Koronavirüsü olanlar ölüyor’ diye düşünülmemesi gerekiyor. Bu hastalıktan iyileşenler var.” dedi.

“Koronavirüsle ilgili telaşlanacak bir durum yok“

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından koronavirüs hakkında bilgi verildi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen koronavirüs enfeksiyonu (COVİD-19) konferansı açılış konuşmasında KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Üniversite olarak güncel konularda bilgi vermek için çalıştıklarını, daha önce deprem konusunda vatandaşların bilgilendirildiği, şimdi ise koronavirüs ile ilgili doğru bilgilerin verildiğini söyledi.

Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Nazik, koronavirüsün 6 kıtada 68 ülkeyi etkilediğini belirtti.

‘Koronavirüsü olanlar ölüyor’ diye düşünülmemesi gerektiğini hatırlatan Nazik, şunları kaydetti:

“Bu hastalıktan iyileşenler var. Bizim ülkemizde korona vakası yok, çok şükür inşallah olmayacağını düşünüyorum. Dünya’da bu hastalıkla ilgili doğrulanmış vaka sayısı 93 bin kişi, ölen kişi sayısı 3 bin 198 kişi, bu hastalıktan tedavi sonucu iyileşen kişi sayısı 50 bin kişidir. Bu virüs özellikle memeli ve kanatları hayvanları etkiliyor. Dolayısıyla yarasalardan vahşi hayvanlara bulaştı. Buradan insanlara bulaştı. Virüs solumun damlacıkları ve temasla bulaşıyor. Virüsten korunmanın en önemlisi maske takacağız ve el hijyenimizi sağlayacağız.”   

Koronavirüsün nasıl bulaştığına da değinen Nazik, şunları söyledi:

“Bu hastalık insandan insana bulaşıyor. Bu hastalıktan korunmanın en önemli konu ellerimizi göz, burun ve ağız götürmemeliyiz. Her yere temas etmememiz gerekiyor. Koronavirüs damlacık yolunla yani öksürürken veya hapşırırken çıkan küçük taneciklerden bulaşıyor. İnsanlara 1 metre mesafeden fazla yaklaşmamalıyız. Eğer olası vakalara yaklaşacaksak maske kullanmalıyız. Bu virüs cansız yüzeylerde 2 ila 8 saat arasında kalamıyorlar. Koronavirüs ilgili çok telaşlanacak bir durum yok.”    

Koronavirüsten kalp hastası, şeker hastası ve hipertansiyon gibi hastalığı olanları daha fazla etkilediği belirten Nazik, “Bu hastalığı olan kişiler daha fazla etkileniyorlar. Ama çocuk bu hastalıktan neredeyse hiç etkilenmiyorlar. 20 yaşa kadar koronavirüsten etkilenen kişilerin sayısı yüzde 2 oranındadır. Koronavirüsten korunmak için ellerimizi yıkayalım, kalabalığa girmeyelim ve ellerimizi yıkamadan gözümüze, burnumuza, ağzımıza dokunmayalım.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2020, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER