banner651

KOAH, AKCİĞERLERİ HARAP EDEN BİR HASTALIK

ÇİTİL, ERİŞKİNLERİN YARISI SİGARA İÇİYOR

KOAH, AKCİĞERLERİ HARAP EDEN BİR HASTALIK

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, KOAH, akciğerleri harap eden ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermesini giderek güçleştiren ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek,  KOAH'ın tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini  ve her yıl 3 milyon kişinin  bu hastalıktan dolayı öldüğünü söyledi. 

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici bir akciğer hastalık olduğunu belirten Çitil, "Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. KOAH, akciğerleri harap eden ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermesini giderek güçleştiren ilerleyici bir hastalıktır. KOAH'ta havayollarında meydana gelen değişiklikler geri dönüşümsüzdür. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir." Dedi. 
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20'dir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa basit ve ağrısız bir test olan "nefes ölçüm testi" ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir."
Hastalığın en önemli nedeninin sigara kullanımı olduğunu belirten Müdür Çitil, "Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Sigaraya başlama yaşı, dumanın yoğunluğu, günlük ve toplam içilen miktar hastalığın gelişimini etkilemektedir. Anne ve babası sigara içen çocuklarda solunum sistemi hastalıklarına ve kronik bronşite daha fazla rastlanır. Son yıllarda fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlik de risk faktörü olarak kabul edilmektedir." İfadelerini kullandı. 
KOAH'ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacağını ifade eden,  Çitil, "Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp "nefes ölçüm testini" yaptırması gerekir.
KOAH' tan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için; doğru beslenme, doktor kontrolü altında yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku, sigaradan uzak ortamlar, ev içi ve ev dışı hava kirliliğinin önlenmesi, tozlu ve dumanlı işyerlerinde gerekli önlemlerin alınması önemlidir". 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER