banner675

ŞİRİKÇİ; “SAĞLIKLI GIDA ÖNEM KAZANIYOR”

GÖKSUN'DA YETİŞEN ELMA ÇOK KALİTELİ

ŞİRİKÇİ; “SAĞLIKLI GIDA ÖNEM KAZANIYOR”

 Şirikçiler Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Şirikçi,   sağlıklı gıdanın öneminin giderek daha çok yaygınlaştığı dünyamızda, geleceğin sektörleri olarak bilinen tarım ve hayvancılıkta da büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan ve gözünü 2023'te ilk 100'e diken Kahramanmaraşlı Şirikçioğlu Mensucat,  tekstildeki başarısını tarım ve hayvancılık alanında da sürdürmek için yatırımlara girişti. Şirikçioğlu, şimdiye kadar atıl durumda bulunan boş köy arazilerini kiralayarak başladığı elma yetiştiriciliği ve süt sığırcılığı sektöründe  binlerce yöre insanına istihdam sağlayacak.
Tekstilde dünyanın 8 farklı ülkesinde yurt dışı ofisleri bulunan, ürettiğinin yüzde 65'ini dolaylı olarak ihraç eden Şirikcioğlu, sağlıklı gıdanın öneminin giderek daha çok yaygınlaştığı dünyamızda, geleceğin sektörleri olarak bilinen tarım ve hayvancılıkta da büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştiriyor.
Tarım sektörüne girme düşüncesinin ilk olarak 2008 yılında oluştuğunu ve 2011 yılından itibaren Göksun bölgesinde arazi almaya başladıklarını kaydeden Şirikçiler Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Şirikçi,   yer temin etme işinin hayli zorlu bir süreci kapsadığını anlattı.
227  dönüm yer kiralandı
Elma yetiştiriciliği için Göksun'un Tahirbey köyü tüzel kişiliğine ait 227 dönüm yer bulduklarını ve kiralama ile işe başladıklarını  belirten Şirikçi,"Büyük bir kısmı hiç ekilmemiş olan araziler yıllardır boş olarak duruyordu. Ancak biz kiralamak isteyince köylülerden karşı çıkanlar oldu. Yaklaşık iki yılı bulan karşılıklı görüşmeler sonunda köylüleri yeri kiralama konusunda ikna edebildik. Köy muhtarı ve ihtiyar heyetiyle bir sözleşme imzaladık, kaymakamlık onayı ile kesinleşti. Yeri 29 yıllığına kiraladıktan sonra arazinin alt yapısını oluşturmaya başladık. Traktörlerle toprağı ekime hazır hale getirdik ve 227  dönüm arazinin 180  dönümüne 84 bin  elma fidanı diktik .Kalan yeri ise ileride inşa edeceğimiz soğuk hava tesislerimiz için ayırdık" dedi.
 Kurutursunuz dediler, yanıldılar
Arazi kiralama işleriyle uğraşırken Isparta'dan siparişini verdikleri mavi sertifikalı fidanlarının büyüdüğünü ve 2014 yılı Nisan ayında gelen fidanların dikimini, damla sulamasını yaptıklarını kaydeden Hacı Ali Şirikçi, " Etrafının tel örgülerini çektik, kuyu açtırdık. Yüz altmış metreden saatte ortalama kırk ton gibi bir su bulduk. O da bizim işimizi rahat rahat görüyor. Fidanlarımızı getirdiğimizde bir çok kişi bize 'bunları kurutursunuz' demişlerdi. Ama danışmanımızın rehberliğinde çalışmamızı yaptık ve o seksen dört bin fidandan yüz tanesi bile kurumadı.. "diye konuştu.
 Normalde en erken iki- üç yılda ürün alınan fidanlardan ilk yılda ürün almayı başardıklarını kaydeden Hacı Ali Şirikçi, Diktikleri "ceromin" ve "golden" türü elmaların verime bindiğinde fidan başı 60 kilogram ürün verdiğini ifade etti.
 20 binden fazla istihdam sağlanacak
Şirikçi elma bahçesinde yılda 9 bin erkek, 12 bin kadın işgücüne ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak sözlerini "Zaten dikim zamanından itibaren arazimizde en az günlük 30 kişi çalışıyordu. Elmalar verime bindiğinde budaması, bakımı, toplaması gibi işlerde 20 binden fazla yöre insanı burada çalışacak. Zamanında arazi kiralamaya karşı çıkan köylüler gelip burada çalışıp para kazanacak." diye sürdürdü.
Göksun'da yetişen elma çok kaliteli
 Hacı Ali Şirikçi, Göksun elmasının çok kaliteli ve rağbet gören bir elma çeşidi olduğunu belirterek, "Yöremizde gece ile gündüz sıcaklığı arasındaki oranın aniden değişmesi yani  bir anda sıcaktan soğuğa geçilmesi elmaya hem renk hem de kendine özgü bir aroma, tat  veriyor. Bu da Göksun elmasını farklı kılıyor" diye konuştu.
Bin baş kapasiteli yatırım
Tarımın yanı sıra hayvancılık sektörüne de el atan Şirikçioğlu, süt sığırcılığı için Göksun'un Mehmetbey köyünde 49 yıllığına kiraladıkları 764 dönüm arazide bin baş kapasiteli tesis kurmak için çalışmalara başladı. Projeyle ilgili alt yapı çalışmaları ve ruhsat işlemlerini tamamlayan Şirikçioğlu, "Başlangıç olarak 300-400 baş hayvanla işe giriyoruz. Hedefimiz burayı entegre bir tesise dönüştürmek. İlk olarak süt sığırcılığını gerçekleştireceğiz. Ancak daha sonraki yıllarda süt ürünleri, yoğurt, peynir, et ürünlerini kapsayacak entegre bir tesise dönüştürmeyi hedefliyoruz. Burada da 150 kadar işçi istihdam etmeyi planlıyoruz." dedi.
 Ekonomiye çok yönlü katkı
 Yaptıkları tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bir yandan devletin elindeki arazileri hem işgal edilmiş olmaktan hem de atıl durumda olmaktan kurtardıklarını aynı zamanda ise yörede yepyeni bir istihdam olanağı yarattıklarını kaydeden Hacı Ali Şirikçi, şunları söyledi: "Başta bize karşı çıkanlar şimdi yatırımlarımızı, tesislerimizi, faaliyetlerimizi görünce artık bize destek veriyorlar. Yörede yeni araziler kiralamak istiyoruz. Kendi üretimimizin yanı sıra yöre yetiştiricilerden ürün almak, elma suyu, elma sirkesi gibi yatırımlar da gelecek planlarımızın arasında yer alıyor." Haber. Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685