banner651

KAHRAMANMARAŞLI ÇİFTÇİLER MANİSADA

Kahramanmaraş Bağcılarına Yönelik Manisa İline Çiftçi İnceleme Gezisi Düzenlendi.

 KAHRAMANMARAŞLI ÇİFTÇİLER MANİSADA

 KAHRAMANMARAŞLI ÇİFTÇİLER MANİSADA

Kahramanmaraş Bağcılarına Yönelik Manisa İline Çiftçi İnceleme Gezisi Düzenlendi.

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü V.  Mustafa Bozkurt,  ilimiz bağcılığının geliştirilmesi amacıyla Kahramanmaraş’ın Mor Salkım Bağları isimli projeyi uygulamaya koyduklarını bu proje kapsamında çiftçilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için teknik gezi ve inceleme çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Bozkurt, konuşla ilgili olarak yaptığı açıklama da şu görüşlere yer verdi:

Kahramanmaraş ilimizde bağcılık bitkisel üretim içerisinde önemli bir potansiyeldir,  Türkiye genelinde ilimiz sofralık üzüm üretiminden % 9,3 oranında pay alarak 4.sırada yer almaktadır, Çekirdekli kuru üzümde ise gerek üretim alanı gerekse de miktarı bakımından 5. Sırayı almaktadır. Üretim alanı ve miktarı bakımından potansiyeli oldukça yüksek olan ilimizde mevcut bağlarda büyük oranda, yöresel olarak Serpene ismi verilen basitçe desteklenmiş ilkel yöntemler kullanılmaktadır. Bu durum istenilen verim ve kalitenin alınmasını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığının finansman desteği ile Kahramanmaraş İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından ilimiz bağcılığının geliştirilmesi amacıyla Kahramanmaraş’ın Mor Salkım Bağları isimli proje ile uygulamaya başlanmıştır. Proje kapsamında eğitimler, seminerler ve teknik inceleme gezileri yapılmaktadır. Bu kapsamda;

İlimizde üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı, Dulkadiroğlu İlçesi Budaklı ve Çobanlı Mahalleleri ile Pazarcık ilçesi Yumaklıcerit mahallesinden katılan 30 kişilik çiftçi grubu ile  İl müdürlüğü personellerinden Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü ve 4 teknik personel eşliğinde 23-27 Temmuz tarihleri arasında Manisa İline Çiftçi İnceleme Gezisi programlanmıştır.

Bu program kapsamında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personellerince bağcılıkta modern yöntemlerin uygulanması, bağcılıkta budama ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında bir günlük çiftçi eğitimi yapılmıştır. İkinci gün ise Manisa İlindeki örnek işletme ziyaretleri, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işleme tesisi, yine bağcılıkta pazarlama ve ambalajlama konularında örnek tesislerin ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Çiftçilerimize gösterilen ilgi ve alakadan dolayı başta Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer olmak üzere Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüve uzmanlarına, Özgür Tarım A.Ş. ve Tekbağ Ltd. Şti. firmalarına teşekkürlerimizi sunarız.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2018, 01:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER