banner651

İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASINDA ÇARPICI SONUÇLAR

KAHRAMANMARAŞ İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILIYOR

İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASINDA ÇARPICI SONUÇLAR

 2014 yılı I. dönem Kahramanmaraş işgücü piyasası talep araştırması tamamlandı.

Kahramanmaraş'ta işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen talep araştırmasıyla Kahramanmaraş’taki işgücünün yapısı, sektörler bazda çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve bu mesleklerin teminde güçlük çekilme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler elde edildi.
Bu çalışma ile birlikte Kahramanmaraş’ın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Kahramanmaraş’taki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Çalışma sonucunda Kahramanmaraş düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretildi.
ARAŞTIRMA BİLİMSEL VE ANLAMLI SONUÇLARA SAHİP
Araştırma, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Kahramanmaraş’taki özel sektörde faal olan, 10 kişiden fazla işçilerin çalıştığı işyerlerinde gerçekleştirildi.
Sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Kahramanmaraş’ta tam sayım yöntemi ile çalışıldı. 10’dan fazla elemanın çalıştığı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edildi. Toplamda bin 805 işyeri gezilerek bu işyerlerinin bin 575 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandı.
Çalışma sonucunda Kahramanmaraş’ta bin 804 kişilik açık iş bulunduğu tespit edildi. Buna ek olarak, Kahramanmaraş’ın “açık iş oranı” yüzde 2,5 olarak hesaplanırken her 100 kişilik kadronun 97,5’i dolu, 2,5’i ise boş olup kadroların doldurulmaya hazır olduğu görüldü.
Görüşülen iş yerlerinin yüzde 21’inin açık işi olduğunu belirttiği araştırmada her 4 işyerinden yaklaşık 1’i açık işi bulunduğu belirtildi.
Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 58,7 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilirken yüzde 0,9 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 28,9 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 20,8 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 9 lise üstü eğitimlilerin işverence talep edildiği ortaya çıktı.
Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 1,2’si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 10,8’ü için bilgisayar kullanımı, yüzde 6,5’si için satış ve pazarlama, yüzde 10,4’i için proje tabanlı çalışma, yüzde 11,4’ü için etkin hesap yapabilme, yüzde 13,2’u için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 19,6’ü için iletişim ve ifade etme, yüzde 32,5’si için takım çalışması becerileri,  yüzde 52,8’u için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 70,3’si için fiziksel yeterlilik istendiği tespit edildi. 
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı ise yüzde 6 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektöründe tespit edildi. Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü, yüzde 3,3 açık iş oranı ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörü ve yüzde 3,2’lik açık iş oranı ile Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektörü izledi.
Kahramanmaraş’ta açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; İplik Eğirme Operatörü, Beden İşçisi, Örgü Makinesi Operatörü, Makineci(Dikiş), Dokuma Makineleri Operatörü/Dokumacı, Konfeksiyon İşçisi ve Garson (Servis Elemanı), Pazarlamacı, Soğuk Demirci, Satış Danışmanı olduğu sonucuna ulaşıldı.
Kahramanmaraş İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Kahramanmaraş’ta ilk 6 ayda 2 bin 884 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 41,2’si eleman temininde güçlük çektiğini belirtti. Buna göre yaklaşık her 10 işverenden 4’ü işgücü piyasasında aradığı elemanı bulmakta zorlandı.
Araştırma kapsamında işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin ise şunlar olduğu tespit edildi: İplik Eğirme Operatörü(Ring/Vater/Vargel), Beden İşçisi (Genel), Dokuma Makineleri Operatörü/Dokumacı, Makineci(Dikiş), Kumaş Boyacısı, Örgü Makinesi Operatörü, Metal Levha İşçisi, Konfeksiyon İşçisi, Ağır Kamyon Şoförü ve Elektrikçi(Genel )mesleği.
Kahramanmaraş İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 5 bin 068 kişilik net artışın beklendiğini ortaya çıktı. Bu sonuca göre, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 6,3 artmasını bekliyor.
30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında, en yüksek net istihdam artışı, yüzde 16 ile İdari ve Destek Hizmetler Faaliyetleri, yüzde 9,6 ile İnşaat ve yüzde 8,1 ile Ulaştırma ve Depolama sektörlerinde bekleniyor.
İplik Eğirme Operatörü(Ring/Vater/Vargel), Beden İşçisi (Genel), Beden İşçisi (Temizlik), Veri Giriş Kontrol İşletmeni, Beden İşçisi (İnşaat), Ağır Kamyon Şoförü, İnşaat Elemanları Kalıpçısı(Elle), Dokuma Makineleri Operatörü/Dokumacı, Metal Levha İşçisi ve Makineci(Dikiş) meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen meslekler olarak ön plan çıktı.
KAHRAMANMARAŞ İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILIYOR
Çalışmanın sonuç raporunda Kahramanmaraş’ın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Kahramanmaraş’ın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacak. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanıyor.
Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün Kahramanmaraş İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflediği belirtildi. Ayrıca Kahramanmaraş’ta geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacak ve işgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacak. Önümüzdeki dönemde de, Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmaların yapılmasının hedeflendiği bildirildi. 
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER