İçişleri Bakanı Soylu'dan Kahramanmaraş'a arama kurtarma birliği müjdesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kahramanmaraş'a en kısa zamanda bir arama kurtarma birliği kurmuş olalım." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu'dan Kahramanmaraş'a arama kurtarma birliği müjdesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kahramanmaraş’a en kısa zamanda bir arama kurtarma birliği kurmuş olalım." dedi.

Kahramanmaraş’ta İl Afet Risk Azaltma toplantısına katılan Soylu, İnsanlığın gelişmesi, teknolojinin çok ilerlemesi yer kürenin sallanmaktan vaz geçmeyeceğini söyledi.

2019 Mayıs ayıdan itibaren afet ve depremlere karşı önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

“17 Ağustos haftasındayız, Bakanlık olarak o büyük facianın yıl dönümünü sadece anma programları yaparak değil. AFAD Başkanlığımızın koordinesinde neler yaptık? Neler yapabiliriz? Hangi projeleri sürdürüyoruz? Hangi projelerde ne aşamadayız? Tekrar değerlendirmek maksadıyla depreme hazırlık haftası olarak değerlendirmek istedik. Bunun içinde bir dizi etkinlik planladık. Bu acı olayın afetlerle ilgili olarak geleceği dönük kalıcı bir sonuç elde etmeyi hedefledik. Türkiye’nin afetlere hazırlık noktasında kaybedecek 1 saniyesi bile yoktur. En küçük ayrıntıyı bile Türkiye değerlendirmek zorundadır. Önemli afet ve deprem tecrübelerimiz ve buna ait acılarımız var. Özellikle Karadeniz’de sel felaketlerine maruz kalıyoruz. Bir yandan artan bir fay hareketliliğimiz var. Diğer yandan Doğu ve Güney Doğu illerimizde çığ olayları yaşıyoruz. Elbette ki bunlar sır veya yeni keşifler değildir. Hepimizin bildiği bizlere acılar yaşatan gerçeklerdir. Bu konuda da dünyada benzer artışlar vardır. Farklı coğrafyalarda farklı afetler sebebiyle can ve mal kayıpları artmaktadır.”

Afet yönetiminin deprem ve afetlere bakış acısına değinen Soylu, “bir yerde bir afet tehlikesi, doğal afet riski olabilir ama o yerle ilgili riski azaltma çalışması yapılırsa afetin vereceği zararlardan korunmak ve böylece afeti bir doğa olayına dönüştürmek elbetteki mümkündür. İşte bugün bu toplantıda kamuoyuyla paylaşmak istediğimiz mesaj yerleştirmek istediğimiz anlayışta tam budur.” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ın önemli bir vilayet olduğunu ifade eden Soylu, “Güney Doğu fay hattı bir taraftan Gölbaşı, Türkoğlu, Elbistan fayı var. Burada bizim bir arama kurtarma birliğine ihtiyacımız olduğu kesin. İnşallah AFAD başkanlığımızda bu konudaki çalışmayı en kısa zamanda gerçekleştirelim. Kahramanmaraş’a en kısa zamanda bir arama kurtarma birliği kurmuş olalım.” dedi.

112 Acil Servis hattının dünyada parmakla gösterilen bir yazılıma sahip  olduğunu ve bu milli ve yerli yazılımla ilgili birçok ödül aldıklarını dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki Haziran ayında Türkiye’de ormandan itfaiyeye kadar AFAD’tan Jandarmaya kadar birçok acil hizmet numaralarının hepsini kaldıracağız. Tek 112 numarasında birleştireceğiz. Bunun bize avantajı ne olacak. Vatandaşımız her yeri aramayacak. Kafası onlarca birim belirlemeyecek, buzdolabının üzerine yer yerin ayrı ayrı mıknatıslı numarası yatıştırmayacak. Bu yazılımın bize çok büyük bir avantajı olacak. Bu yazılım gelen bütün ihbarları akıllı yazılımla analiz edecek, hırsızlık en çok hangi bölgede oluyor. Trafik kazaları en çok nerede oluyor. Orman yangınları en çok nerede oluyor bütün bunları analiz edecek ve bütün kurumları tedbir almaya sevk edecek.”

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2020, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER