banner651

HERKESİ “ANTİK ÇAĞDA MARAŞ” SEMPOZYUMUNA BEKLİYORUZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, tüm Kahramanmaraş halkını 17 Kasım 2017 Cuma günü yapılacak olan ‘Antik Çağda Maraş’ sempozyumuna katılmaya çağırdı.

 HERKESİ “ANTİK ÇAĞDA MARAŞ” SEMPOZYUMUNA BEKLİYORUZ

 HERKESİ “ANTİK ÇAĞDA MARAŞ” SEMPOZYUMUNA BEKLİYORUZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, tüm Kahramanmaraş halkını 17 Kasım 2017 Cuma günü yapılacak olan ‘Antik Çağda Maraş’ sempozyumuna katılmaya çağırdı.

Düzenledikleri sempozyumlarla Kahramanmaraş’ın tarihini kayıtlar altına almaya başladıklarını kaydeden Kabakcı, bu sempozyumların aynı zamanda kitaplaştırıldığını söyledi.

30’A YAKIN SEMPOZYUM DÜZENLEDİK

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraş ülkemizin Tarihi, Kültürel, Edebiyat ve Kadim kentlerinden bir tanesidir. 16 Bin yıl günümüzden önceye kadar giden bir tarihe sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla hükümetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle  Kahramanmaraş’ımızı öne çıkarmaya başladı. Bir şehrin tarihini ve kültürünü her şeyden önce kayıt altına almamız gerekiyor bunun için Kahramanmaraş sempozyumundan başlayarak 30 ‘a yakın sempozyum gerçekleştirdik. Bu sempozyum bildirilerimiz kitaplaştırılarak tarihimizle kültürümüz kayıt altına alınmaya çalışıldı. Bugün Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin ve Belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara baktığımız takdirde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz bu tür kültürel etkinlikler ve sempozyumlarla da Türkiye’nin en başta gelen illerinden bir tanesidir” dedi.

20 YIL ÖNCESİNE KADAR BİR ŞEY YOKTU

Kahramanmaraş’ın geçmiş dönemlerinde tarihini ve kültürünü yansıtacak bir eserinin bulunmadığına dikkat çeken Kabakcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Maraşlılar olarak ne kadar sevinsek azdır. Çünkü 20 yıl önceye gittiğimizde Kahramanmaraş’la ilgili tarihi kaynaklara ulaşmak istediğimizde ne yazık ki bu kaynaklar kütüphanelerimizde yoktu. Bu çalışmalar bugün meyve verdi. Dulkadiroğlu Döneminde Maraş sempozyumu yapıldı. Bu, Maraş’ın 200 yılını kayıt altına aldı. Daha sonra 1520 başlayıp 1920’ye kadar Osmanlı dönemi sempozyumu yapılarak 3 cilt kitap halinde yayımlandı yaklaşık 400 yılımız kayıt altına alındı. Cumhuriyet döneminde Maraş sempozyumu gerçekleştirerek yaklaşık 100 yılımız kayıt altına alındı. Bu sene içerisinde Büyükşehir Belediyemiz bir kültür atağına kalkarak 5 sempozyum planı içerisine aldı. Bunlardan bir tanesi Selçuklu döneminde Kahramanmaraş sempozyumuydu. Bu sempozyumumuza yaklaşık 70 bilim adamı 30’a aşkın üniversiteden katıldı. Ve bu sempozyumumuz gerçekleştirildi. Şuan 3 ciltlik kitap halinde yayımlanmayı bekliyor. Yine Kahramanmaraş kurtuluş mücadelemizin 97 yıl sonra gerçekleştirilen milli mücadelede Kahramanmaraş sempozyumumuza çok yoğun katılım oldu 110 bilim adamı 40’a aşkın üniversiteden katıldılar ve buda şuan hazır tüm çalışmaların bitti matbaaya basım aşamasına hale geldi. 5 ciltlik bir kitap halinde inşallah yayımlanacak.  Ekim ayı içerisinde Kahramanmaraş ve Osmanlı devletinin büyük şairlerinde Sultan’us Şuara Sümbülzade Vehbi Efendi sempozyumu Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştirildi buda basım aşamasına geldi. İnşallah 2018 yılı içerisinde kitaplaştırılarak kayıt altına alınmış olacak.”

ANTİK ÇAĞDA MARAŞ SEMPOZYUMU

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Kabakcı, 17 Kasım’da bir sempozyum daha gerçekleştireceklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “ Kahramanmaraş tarihi ve kültürü 30’a yakın sempozyumla kayıt altına alındı ve 17 Kasım Cuma günü antik çağda Kahramanmaraş sempozyumuz yapılacak burada 40 aşkın bilim adamı ülkemizin değişik üniversitelerinden ve yurtdışından bilim adamları katılacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin yaptığı  her sempozyum uluslararası düzeyde gerçekleştirdi. Yabancı dillerde bunların bildiri sonuçlarını yayımladı. Hem Türkiye hem dünya kültürüne katkıda bulundu. 8-9 Kasım tarihleri arasında Kırgızistan Manas Üniversitesi ile ortaklaşa Muş Alparslan Üniversitesi ile birlikte Büyükşehir Belediyemiz Türkmen Oyunları sempozyum’unu gerçekleştirerek bu sene bir rekora imza attı. 5. Sempozyumunu inşallah yapmış olacak. Cuma günü 17 Kasım tarihinde Antik Çağda Maraş sempozyumunu inşallah gerçekleştireceğiz bunu için Büyükşehir Belediyemizin tüm çalışmalarını sonuçlandırdı bu çalışmalar Necip Fazıl Kültür Merkezinde olacak. “

TÜM HALKIMIZI SEMPOZYUMUMUZA BEKLİYORUZ

Birçok akademisyenin Antik Çağda Maraş Sempozyumunda bildiri sunacağına dikkat çeken Daire Başkanı Kabakcı: “Değişik üniversitelerden gelen bilim adamlarımız Alparslan Ceylan beyler gibi Levent Zoroğlu beyler gibi uluslararası gelen bilim adamlarımız bu sempozyumuza katılacaklar. Pamukkale Üniversitesinde Yusuf Kılıç Bey, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinden Veli Bakşaliye İstanbul Üniversitesinden Erkan Konanlar Kafkas Üniversitesinden Akın Bingöller bunu gibi onlarca bilim adamımız bu sempozyuma katılacaklar” dedi.

MİLATTAN ÖNCE 6000-7000 YILLARI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı sözlerini şöyle tamamladı: “ Kahramanmaraş kadim bir şehir bugün Narlı ovasında bulun ilk çağ en büyük yerleşim merkezlerinden olan yaklaşık 200 dönümün üzerinde bir alana sahip olan tarihçilerin söylediğine gibi en az 3-4 bin kişinin yaşadığı Halef Medeniyeti adı ile adlandırılan Domuztepe Höyüğünde 1995 yılından beri kazılar yapılmakta bu kazılarda hem Halef Medeniyeti milattan önce 6000 -7000 yılları içerisinde olan ve bugün müzemizde canlandırılan ve kazı önce Amerikalı Elizabeth Carter daha sonra Manchester Üniversitesinden kazı çalışmalarıyla 2008 yılına kadar devam etti. Şimdi Hacettepe üniversitemiz tarafından bu kazı devam etmekte ve burada 8-9 bin yıllık bir tarih meydana çıkarılmakta. Ve bu Halef Kültüründen savaş aletleri yapan kesici aletler yapan bir kavim olduğundan söz edilmekte son yıllarda Kahramanmaraş’ın döngel köyünden yakınlarındaki direkli mağarasında yapılan kazılar devam etmekte. Direkli Mağaramızın günümüzden 12 bin ila 16 bin yıl öncesini tarihi hakkında bilgi vermekte. Burayı da Gazi Üniversitesi kazı ekibi çalışma yapmakta ve bu senede kazı ekibi çalışmaları bittirdi. O hocalarımızda gelecek inşallah Direkli Mağarası hakkında sunumlarda bulunacak. Yine Kahramanmaraş’ta Kültür Bakanlığımızın yapmış olduğu 9 kazı var. İnşallah bu sempozyumda Kahramanmaraş’ın artık eski çağdan başlayarak cumhuriyet tarihine kadar tüm tarihi bu antik çağda sempozyumuyla birlikte kayıt atkına alacak. Gelecek nesillerimize, gelecek bilim adamlarımıza kaynaklık teşkil edecek. Bunlar kütüphanelerimizde ve üniversitelerimizde inşallah basılmış kitap olarak yer bulacak.

Biz buradan Kahramanmaraş’taki üniversitedeki öğrencilerimizin ve halkımızı Cuma günü başlayacak olan Kahramanmaraş’ın bilinmeyen bir tarihi olan Antik Çağda Maraş sempozyumuna Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey adına da davet ediyoruz inşallah hayırlı ve uğurlu olur diyorum.”

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2017, 23:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER